e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ve čtvrtek začíná v Teplicích velký svátek hudby

publikováno: 23.5.2023, kategorie: Hudba, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

58. ročník Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena, pořádaný tradičně Severočeskou filharmonií Teplice, odstartuje tento čtvrtek 25. května v Teplicích. V následujících týdnech pak festival přiveze hudbu do dalších devíti měst Ústeckého kraje. Letošní ročník festivalu zahrnuje celkem 21 koncertů a potrvá téměř měsíc.

Zahajovací večer v teplickém Domě kultury bude ve čtvrtek tradičně patřit Beethovenovi, konkrétně dílu Missa solemnis. Kromě pořádající Severočeské filharmonie, kterou bude dirigovat Petr Vronský, vystoupí Český filharmonický sbor a čtyři sólisté.

Další symfonickým koncertem v Teplicích bude provedení Orffova díla Carmina Burana, v němž se představí zejména studenti teplické konzervatoře a dětské sbory a doplní ho taneční vystoupení v režii Vladimíra Gončarova. 16. června bude Severočeskou filharmonii dirigovat švýcarský dirigent Wilson Hermanto a na programu bude vedle Beethovena také Dvořák a Wieniawski. V teplickém Zahradním domě se pak bude konat několik komorních koncertů, například pro hoboj a harfu či housle a klavír. V Estrádním sále Domu kultury koncertuje soubor No Metronome Percussion.

První místem, kam dorazí Hudební festival Ludwiga van Beethovena, bude již tuto sobotu 27. května zámek Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku. S programem George Gershwin – Muž, který neodešel vystoupí mezzosopranistka Edita Adlerová a akordeonista Petr Vacek. V následujícím týdnu zavítá festival do Chomutova, na zámek Jezeří, do Oseka, mosteckého kostela, děčínského zámku, do Litoměřic a na zámky Klášterec nad Ohří a Velké Březno. Závěrečný koncert 22. června v Teplicích nabídne přehlídku operních děl v podání tenoristy Ramóna Vargase a sopranistky Yuri Park. Podrobný program festivalu můžete najít na webu www.beethovenfestival.cz.