e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 4. až 6. srpna

publikováno: 2.8.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Horké srpnové dny si můžete protáhnout tento víkend o noční akce – co třeba večerní stezka odvahy v Krušných horách, pozorování padajících meteoritů z kostelního hřbitova nebo děsivé noční prohlídky na zámku Nový Hrad?

Slzy svatého Vavřince
Víte, co jsou to slzy svatého Vavřince? Takto poeticky se říká meteorickému roji vědecky nazývanému Perseidy, který se nám ze Země jeví jako déšť padajících hvězd. Lidové jméno dostaly podle svatého Vavřince, jehož svátek si připomínáme 10. srpna, kdy je Perseidů nejvíc. A kde jinde pozorovat Slzy svatého Vavřince než u svatého Vavřince? Tedy přesněji u kostela v Želině na Kadaňsku, a to v sobotu 5. srpna večer od 19,00 hodin. Již od 15,00 hodin můžete vidět v kostele obrazy kadaňských i okolních umělců, kteří se inspirovali tímto krásným koutem nad řekou Ohří.

Strašidelná lanovka
Noční dobrodružství slibuje akce Strašidelná lanovka, kterou v sobotu 5. srpna od 19,00 hodin pořádá Sport areál Klíny v Krušných horách. Pro návštěvníky budou připraveny dva okruhu, z nichž jeden mohou absolvovat mladší děti ještě za světla, ten druhý bude pak strašidelnější a delší. Pořadatelé doporučují pevnou obuv a světýlko. Vstup pro dospělé je 120 Kč děti, do 15 let 80 Kč, což zahrnuje i jízdu lanovkou. Začátek v 19,00 hodin.

Vavřinecká pouť

A když už jsme u toho svatého Vavřince, tomu je zasvěcen také kostel v Lubenci na Podbořansku. Svatovavřineckou pouť tam budou slavit tento víkend. Sobotní dopoledne 5. srpna bude věnováno turnaji v minikopané a nedělní zas závodům v požárním sportu, dětí potěší řádění v pěně. V sobotu odpoledne se pak můžete těšit na hudební produkci na hřišti – dechovku, Heidi Janků, Queen revival a taneční zábavu. Chybět samozřejmě nemohou dětské atrakce a občerstvení. 

Mládí Emila Holuba
Víte, že známý cestovatel Emil Holub prožil své mládí v malé vsi Pátek na Lounsku? Jak se tam dostal, kde studoval a co se v Pátku naučil se můžete dozvěte v sobotu 5. srpna na přednášce Jaromíra Tlustého Mládí Emila Holuba. Přednáška na páteckém zámku začíná v 16,00 hodin. Předtím si celý zámek můžete prohlédnout - o prázdninách je totiž otevřen každý víkend o 10,00 do 16,00 hodin.

Jízda veteránů
120 historických vozů z let 1911 až 1986 se o víkendu vydá na dvoudenní Karlovarskou Veteran Rallye. Start spanilé jízdy, která rallye předchází, je letos na zámku v Klášterci nad Ohří, kde budou v pátek 4. srpna od 10,00 do 12,00 hodin auta vystavena. Poté se přesunou do Kadaně, kde si je budete moci prohlédnout na Mírovém náměstí (12,30 – 14,30 hodin), a dále v klášterním areálu Ostrov (15,00 – 17,00 hodin). Samotná rallye startuje v sobotu ráno hodin v Karlových Varech, vede přes Mariánské Lázně zpět do Varů, kde večer končí.

Schwarzenberské děsy
Opravdu děsivé noční prohlídky slibuje zámek Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku na sobotu 5. srpna. Začínají v osm večer a pokračovat budou až do půlnoci každých dvacet minut. Vstupenka pro dospělé stojí 100 korun, děti 70 korun. Pořadatelé nedoporučují prohlídky dětem mladším dvanácti let. 

Hudební léto v Jezeří
Tento víkend pokračuje letní hudební program na zámku Jezeří u Litvínova. V sobotu 5. srpna od 17,00 hodin je připraven koncert s černým divadlem Orfeus a Eurydyka – Teatro magico. Více o sérii koncertu v článku V sobotu začíná na Jezeří hudební léto

Workshopy ve skanzenu
Skanzen Stará Ves v chomutovském zooparku pořádá v létě workshopy. Ten malířský se koná v sobotu 5. srpna od 14,00 hodin a v neděli 6. srpna ve stejný čas se můžete naučit péct chleba ve workshopu vaření podle starých receptů. Podrobnosti v článku

Růže od Casanovy
Jubilejní 20. ročník slaví soutěž neprofesionálních zpěváků milostných písní Růže od Casanovy, která se koná tradičně na zámku v Duchcově, kde Giacomo Casanova strávil závěr svého života. Pěvecký večer pod balustrádovým schodištěm zámku Duchcov začíná v 19,30 hodin. V porotě zasednou: Pavlína Filipovská, Pavel Trávníček, Richard Tesařík, slovem provází Martin Severa. Vstupné 80 Kč a výtěžek ze vstupného bude věnován na dobročinné účely.

Chomutovský půlmaraton
V sobotu 5. srpna v 10,00 hodin startuje na náměstí 1. máje v Chomutově závod Chomutovský půlmaraton, dětský závod čtvrt hodiny poté. Registrovat se můžete předem na www.chomutovskypulmaraton.cz, startovné pro jednotlivce je od 50 do 600 korun podle kategorií, startovat mohou i štafety. Trasa vede okolo Kamencového jezera, zooparku, přes sídliště do Bezručova údolí a poté zpět do centra a měří 21 kilometrů.

Festival hrnčířů
Saské krušnohorské město Annaberg – Buchholz přivítá v pátek a sobotu 4. a 5. srpna Festival hrnčířů. Do města zamíří více než 80 hrnčířů nejen z Evropy, které budete moci sledovat přímo při práci. Nebude chybět ani hudba a občerstvení. V pátek zahájení v 18,00 hodin, v sobotu v 10,00 hodin.

Krušnohorský maratón
Další sportovní akcí, tentokrát pro horská kola, bude Krušnohorský MTB Qwert Maratón, který startuje v sobotu 5. srpna v 9,00 hodin u sportovní haly v Meziboří. Pořadatelé připravili pro závodníky dvě trasy – první měří 65 km s převýšením 1500 metrů, kratší pak 35 km a převýšení tisíc metrů. Startovné je 400 Kč a registrace na místě od 7,00 do 8,30 hodin, den předem od 16,00 do 20,00 hodin.

Budyňský poutník
Festival folkové, bluegrassové a country muziky se koná od 4. do 6. srpna na vodním hradě Budyně nad Ohří. Během festivalu zahraje a zazpívá 19 kapel a písničkářů. Páteční program s regionálními kapelami a country bálem začíná v 19,00 hodin, v sobotu se hraje už od 13,00 hodin a v neděli program zakončí odpolední módní přehlídka a promenádní koncert.

Cesta pšenice
Nová prohlídková trasa nazvaná Cesta pšenice se otevře v neděli odpoledne ve Vernerově mlýnu v Brlohu na Lounsku. Představení trasy, věnované mletí pšenice začíná 6. sprna ve 14,00 hodin. Na sobotní podvečer se chystá v areálu mlýna oheň, kde si můžete opéct špekáčky.

Memoriál hrdinů
Fotbalový turnaj, kterého se zúčastní kromě domácích TJ Kopisy, TJ VČSA Ervěnice a TJ Sokol Domoušice se koná v sobotu 5. srpna od 9,30 hodin na hřišti ve Strupčicích na Mostecku. Nazvaný je Memoriál hrdinů na koná se po 68.

Adrenalin na pevnosti
Ve dnech 5. a 6. srpna otevře pevnost Königstein v Saském Švýcarsku své brány pro dobrodružství a adrenalinové sporty s názvem Festung aktiv!. Dva dny plné různých akcí a dobrodružství, do kterých se můžete i zapojit. Při zahájení velkého outdoorového festivalu představí nejznámější německý cestovatel, dobrodruh a ochránce lidských práv Rüdiger Nehberg, zvaný "Sir Vival", svá dobrodružství. Druhé saské outdoorové dny se stanou i místem setkání zvědavých amatérských fotografů a dnem otevření jedinečné výstavy fotografií "Bernd Arnold – Stopy v pískovci". 

Foto: Sport areál Klíny.