e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výročí teplické keramičky připomínají v muzeu popelníky

publikováno: 7.4.2020, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Bažantová

Sdílet: facebook twitter google+

135. výročí založení továrny na keramiku Dietmar - Urbach v Teplicích – Trnovanech připomíná po celý duben ve vstupní hale Regionálního muzea v Teplicích kolekce popelníků se zvířecími motivy. Přestože muzeum je uzavřené, do foyeru je vstup povolen.

Zvířecí popelníky teplická továrny na keramiku „Ditmarka“ uvedla na trh ještě před rokem 1945. Popelníky byly ve své době velmi populárním zbožím a s úspěchem se vyvážely do zahraničí, zejména Ameriky. Zde se staly vyhledávaným sběratelským artiklem. Sběratelskou renesanci zažívají popelníky i nyní. Zejména pak ten s medvědem, který se stal v podstatě ikonickou záležitostí. Námětem k zoomorfně pojatému popelníku byla medvědice Nora z pražské zoologické zahrady, která do ZOO Praha přišla z Cirkusu Karlas v roce 1932. V ZOO byla velkou atrakcí, protože do té doby ledního medvěda na vlastní oči viděl málokdo. Nečekaný komerční úspěch popelníku s medvědem keramička podpořila nabídkou hned celé série popelníků se zvířecí tématikou – tučňáci, ježci, sovy, opice, vydry, ryby, ještěrky, ptáci a další zástupci živočišné říše. Popelníky měla firma v nabídkových katalozích i po druhé světové válce a možná máte nějaký z nich doma i vy.

Teplická „Ditmarka“ v roce 2020 slaví 135. výročí od zápisu firmy do obchodního rejstříku. Jako jedna z mála keramických závodů v teplickém regionu funguje nepřetržitě od svého založení v roce 1885 bratry Alfrédem a Ottem Urbachy až dosud. Historie trnovanské keramičky je poměrně spletitá. Počátečním výrobním sortimentem továrny byly keramické figurky, ke kterým Bratři Urbachové brzy přidaly výrobu užitkové keramiky. Adresář keramického průmyslu z roku 1910 uvádí výrobu figurek, váz, stojanů a misek na květiny, žardiniéry, různé sloupky a dekorativní nohy k lampám. Mimo užitkové keramiky se objevuje též sanitární zboží jako klozety, pisoáry a umyvadla, kterým firma zůstala věrná dodnes. Z počátku se jednalo o výrobu zboží ručním formováním, které bylo za první světové války nahrazeno litím do sádrových forem. V roce 1924 se trnovanský podnik stal filiálkou Znojemské akciové společnosti Ditmar–Urbach, která v následujících letech výrazně investovala do modernizace závodu. V roce 1925 si společnost zaregistrovala ochrannou známku s labutí. Teplický a znojemský závod odlišovalo jen písmeno pod labutí. 

Zásadní obrat ve výrobní technologii továrny nastal v roce 1932, kdy firma začala pracovat s hmotou „Vitreous China“, kterou si nechala v tehdejším Československu patentovat pod názvem „Diturvit“. Hmota se oproti původní pórovině vyznačovala vysokou tvrdostí a pevností. Zboží se úspěšně vyváželo do celé Evropy, Ameriky, Afriky, Orientu i na Dálný východ. Obchodní značku Diturvit firma používala až do roku 2005. 

Za 2. světové války byla firma arizována, protože byla z větší části v rukou židovských majitelů. Oba bratři Urbachové zahynuli v koncentračním táboře v Terezíně. Závod byl zapojen do německé válečné výroby. Dodával zdravotní a užitkovou keramiku pro armádu včetně nádobí pro jednotky SS. Místo labutě byly výrobky značeny orlicí s hákovým křížem.  

Po válce byla firma zanesena do obchodního rejstříku pod názvem Ditmar – keramické závody, a.s. Teplice – Šanov. V roce 1946 došlo k znárodnění. Továrna se stala součástí národního podniku Spojené keramické závody Teplice – Šanov (SPOJKER), který sdružoval 14 závodů na keramickou výrobu v českých zemích. Výsledkem dalších reorganizačních pokusů bylo v roce 1958 začlenění firmy do Znojemských keramických závodů a následně v letech 1965 až 1968 podřízení celého koncernu Karlovarskému porcelánu n. p. Stará Role. Teplický SPOJKER se v roce 1958 představil na světové výstavě v Bruselu kolekcí velmi zdařilé dekorativní keramiky, kterou navrhovali ti nejlepší čeští keramičtí designéři.

Vývoj po listopadu 1989 přinesl demonopolizaci Keramických závodů Znojmo. Z podniku v Teplicích se 1. 5. 1990 stal státní podnik Sanvit Teplice. V roce 1992 firmu koupil americký výrobce zdravotní keramiky Ideal Standard Europe se sídlem v Bruselu. Od roku 2007 je vlastníkem závodu firma Bain Capital Partners LLC, která se soustředí na produkci sanitární keramiky, koupelnových a kuchyňských vodovodních baterií, wellness, nábytku a doplňků ve špičkové kvalitě. Firma sídlí od roku 1905 v Zemské ulici v Teplicích – Trnovanech.