e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

První letošní premiérou mosteckého divadla bude Hrabalovo Krasosmutnění

publikováno: 20.2.2024, kategorie: Divadlo a film, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Po Postřižinách se na mostecké jeviště vrací Hrabalovo dílo, které na známé Postřižiny volně navazuje. Hrabalovo podmanivé vzpomínání na dětství jako imaginativní divadlo pro mladé, starší a pokročilé slibuje mostecké divadlo v pozvánce na svou první letošní premiéru v pátek 23. února. Režie se ujal Vítězslav Větrovec, který už v Mostě připravil inscenaci Don Quijote.

S mosteckým činoherním souborem spolupracuje režisér Větrovec, mostecký rodák, poprvé. Je režisérem a principálem divadelní společnosti Kočébr, s jehož inscenacemi – zejména klasických textů ve vlastní úpravě, po formální stránce inspirovanými lidovým i pouličním divadlem - každoročně v rámci projektu KočéBRování kočuje po jižní Moravě a Českomoravské vrchovině. Mostečtí diváci mohou zhlédnout v jeho režii letní venkovní inscenaci Don Quijote, kterou nastudoval v roce 2022 se souborem Divadla rozmanitostí. „Dojem z představení by měl být šedavý až mlhavý, je to jako zavzpomínat na bezstarostné dětství – kde jsme si nebyli vědomi žádných problémů světa, bezstarostné dětství, kdy problémy neexistovaly – a do tohoto dětského Hrabalova světa vstupuje dospělost a historie,“ říká Vítězslav Větrovec. 

Krasosmutnění je druhou částí vzpomínkové trilogie Městečko u vody. Dramatizace vychází i z původní vzpomínkové prózy Městečko, kde se zastavil čas, napsané v roce 1973, kterou však autor nesměl vydat. Autor v knihách vzpomíná na své dětství. V adaptaci vytvořené přímo pro mostecké divadlo se diváci vypraví do nymburského pivovaru i do přilehlého 'městečka, kde se zastavil čas'. 

Hlavní roli Bohumila Hrabala ztvární mladý člen souboru Divadla rozmanitostí Július Kubaščík, který se na velkém mosteckém jevišti představí poprvé. Vzhledem k souvislosti s Mostem zazní v inscenaci také zhudebněné texty mostecké básnířky Evy Oubramové. „Chtěli jsme tyto básně zhudebnit, Matěj Štrunc, který je výborný hudebník, do inscenace dodal téma mizení starého světa, které se bude zpřítomňovat právě v té muzice," vysvětluje režisér.

Inscenace Krasosmutnění má premiéru v pátek 23. února na velké scéně. Nejbližší reprízy pak kbudou 28. února a 12. března v 19,00 hodin. V dalších rolích uvidíte Jana Beneše v roli Francina, Pepina si opět zahraje Jiří Kraus, další hrají Veronika Týcová, Regina Razovová, Petr Rak a další.