e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lounská knihovna slaví 125 let a připomíná i časy první republiky

publikováno: 12.5.2023, kategorie: Vzdělávání, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Městská knihovna v Lounech slaví letos 125 let od svého založení a oslavy pro své čtenáře připravila na květen. Část oslav bude probíhat v lounském pavilonu Josefa Fouska na výstavišti a začíná již tento víkend. Program vyvrcholí o víkendu 27. a 28. května narozeninovým koncertem a velkou pátrací hrou pro rodiny s dětmi.

Už tento pátek 12. května se otevře na výstavišti výstava Tajemství Loun první republiky. Výstava připravená studenty a lektory Třetího věku představuje dobu první republiky v Lounech – osobnosti, spolky, budovy a každodenní život ve městě. Vernisáž začíná v 17,00 hodin a doplní ji vystoupení dětského sboru Carmen ZUŠ Louny. Ještě tentýž večer připomene atmosféru první republiky komedie z roku 1938 Ducháček to zařídí, promítaná v letním kině od půl desáté.

Od pátku 26. května si ve vestibulu knihovny budete mocii prohlédnout výstavu fotografií o rekonstrukci domu čp. 1 na náměstí, kam se po roce 2010 knihovna nastěhovala

V sobotu 27. května si pak můžete v 16,00 hodin výstavu projít s autorkou. Ve stejný den od 19,00 hodin pořádá knihovna narozeninový kkoncert písničkářky Marie Tilšarové.

Program oslav vrcholí v neděli 28. května, kdy mohou návštěvníci přijít odpoledne do ateliéru knihovny a vytvořit originální vzkaz knihovně k jejím narozeninám. Pro rodiny s dětmi bude na toto odpoledne připravena pátrací hra, omezená symbolicky časem 125 minut. Start je mezi 12,50 a 15,20 před pavilonem Josefa Fouska, cesta vede přes Klub(ovnu) Luna až do knihovny. Startovné je 20 Kč na osobu, pro každého je připraven dárek a pro nejrychlejší tým hodnotná cena.