e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Galerie Kryt nabízí setkání s bratry Čapkovými

publikováno: 6.11.2023, kategorie: Výstavy, autor: Lenka Fricová

Sdílet: facebook twitter google+

V listopadu se v galerii Kryt v Klášterci nad Ohří můžete těšit na výstavu věnovanou bratrům Čapkovým. Seznámíte se s osobnostmi spisovatele Karla i malíře, spisovatele a básníka Josefa. Učinit tak můžete až do 27. listopadu.

Karla Čapka představuje výstava v mnoha rovinách – nejen v těch často citovaných, ale i v dalších, méně oficiálních. Vedle připomenutí autorova dramatického a prozaického díla známého a překládaného ve světě se seznámíte i s jeho činností novinářskou, s občanskými postoji, zálibami i milostnými vztahy.

A seznámíte se také s osobností Josefa Čapka. Výstava podává ucelenou informaci o životě a díle tohoto umělce a ryzího člověka, který byl až dosud ve stínu svého celosvětově známého bratra Karla. Cílí na jeho tvorbu literární i výtvarnou, i na jeho životní příběh. Výstava zachycuje mládí, studia, první společné tvůrčí počátky s Karlem Čapkem, předválečnou avantgardu, volnou malbu i práci pro obživu, umělecky naplněná třicátá léta 20. století, boj proti totalitě a konec v koncentračním táboře.

Cílem výstavy je připomenout celospolečenský odkaz bratrů Čapkových, mravní, sociální i jejich myšlenky humanismu a demokracie v pojetí T. G. Masaryka. 

Foto: Wikimedia commons.