e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Povodí opraví jez na Ohři v Kadani, omezí provoz cyklostezky

publikováno: 15.3.2024, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Povodí Ohře začíná opravovat dolní jez na Ohři v Kadani pod kadaňským hradem. Stavební práce, jejichž součástí je vybudování rybího přechodu, omezí provoz na cyklostezce u řeky. Náklady jsou 76 milionů korun, informovala mluvčí státního podniku Dana Zikešová.

Celou konstrukci jezu stavaři vybourají a postaví novou. “Její tvar se nezmění a bude vycházet z toho původního. Novým provedením jezu vyhovíme i estetickým nárokům a zachováme charakter místa,” uvedla Zikešová. Stavět se bude deset metrů dlouhá opěrná zeď, která prodlouží zeď na pravém břehu.

Nový rybí přechod bude dlouhý 56 metrů, ve dně široký tři metry. “Zprůchodníme tak příčnou překážku, kterou jez nyní tvoří, a zajistí se migrace ryb a mihulovců,” řekla mluvčí. Rybí přechod bude monitorován.

Stavební práce jsou rozděleny do dvou etap, s jejich dokončením se počítá v lednu 2026. Příjezd na staveniště bude možný pouze korytem řeky Ohře, přičemž ke sjezdu do řeky budou vozidla stavby využívat část cyklostezky podél pravého břehu. Příjezd k provozovnám zůstane zachován. O přesném termínu zahájení, který závisí na hydrologických a klimatických podmínkách, bude Povodí Ohře informovat na sociálních sítích.

Foto: Wikimedia Commons