e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 16. až 18. června

publikováno: 14.6.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Rytíři, šermíři, vojáci, zkrátka vojenská historie je tématem tohoto víkendu. Švédové budou dobývat pevnost Königstein, šermíři obsadí zámek Postoloprty a středověcí rytíři dorazí na Kyšperk. K tomu spousta dalších tipů, jak prožít červnový víkend.

Švédové dobývají pevnost
Ve dnech 17. a 18. června rozbijí na pevnosti Königstein v Saském Švýcarsku své stany Švédové. Zhruba 250 účinkujících v historických kostýmech připomene dobu třicetileté války, kdy švédské oddíly táhly od Pirny do Čech. Ve skutečnosti však kolem pevnosti pouze protáhly a na samotnou pevnost nezaútočily. Novodobé kanonýry a mušketýry to však neodradí od toho, aby pevnost nevzali dva dny po sobě ztečí. Historické polní ležení s 200 bílými stany na plošině pevnosti zprostředkuje živý obraz každodenního vojenského a civilního života v těchto dobách. Vrcholem dne bude vždy ve 14,00 hodin dobytí pevnosti. Akce je zahrnuta do běžného vstupného na pevnost, které je 10 EUR pro dopsělé, 7 EUR pro děti, 25 EUR rodinné.  

Šermířské slavnosti
Další ukázky mužů ve zbroji vás čekají v zámecké  zahradě v Postoloprtech v sobotu 17. června. Pod názvem Historie a tradice se představí šermířská skupina Vítkovci a jejich hosté. Kromě šermířů uvidíte a uslyšíte dobovou hudbu a tanečnice, kejklíře, sokolníka, divadlo, ohnivou show. Součástí programu bude také Mistrovství ČR v Horalském trojboji, do kterého je možné se přihlásit na místě. Začátek ve 12,00 hodin, program skončí až v jedenáct hodin večer.

Folklórní festival
Horní Hrad u Stráže nad Ohří bude o víkendu 16. a 17. června dějištěm folklórního festivalu Šance mladým. V pátek začíná program v 18,00 hodin a pokračuje v sobotu od 11,00 do 17,00 hodin. Vystoupí například Dětský folklórní soubor Dyleň, ZUŠ Žatec, Sedmikvítek, Regrúti.

Večerní Louny
Páteční večer můžete prožít kulturně třeba v Lounech. Od 19,00 hodin vychází od infocentra večerní prohlídka města s průvodcem a od 20,00 hodin se pak můžete přemístit na dvorek knihovny, kde koncertuje undegroudová kapela Lucky Nero.

Vítání léta
Ve Fojtovicích u Krupky pod Komáří vížkou pořádá v sobotu 17. června Spolek za obnovu Fojtovic den plný zábavy pro malé i velké. Program: soutěže, tombola, vození na koních a traktorech, ukázka výcviku psů. Pro děti dětské hřiště s klouzačkou, trampolínou a kolotočem, stůl na pingpong (pálky s sebou). Prohlédnout si můžete zemědělskou techniku a zvířátka. Vstup je zdarma, začátek v 11,00 hodin.

Den Magistra Kelleyho
Most si 17. června připomíná jednoho ze svých slavných obyvatel – mága Edwarda Kelleyho. Na hrad Hněvín, kde se akce koná, vás zavede Kelleyho dobrodružná stezka, která vede lesem kolem Hněvína. Na nádvoří můžete zavítat do rytířského tábora i alchymistické dílny s ukázkami pokusů. Potkáte zde také medvědáře, sokolníka či šermíře. Restaurace Hněvín při této příležitosti bude podávat jídla z alchymistického menu. Pro zábavu dětí budou připraveny různé soutěže, kolotoč, jízdy na koních, obří lanové centrum a lezecká stěna, od 10,05 a 13,15 hodin děti uvidí pohádku O třech pradlenách. Program bude probíhat od 9,00 do 17,00 hodin.

Želenická neckyáda
V Želenicích na Mostecku budou splouvat řeku Bílinu. Prezentace plavidel neckyády je 17. června od 9,00 do 10,30 hodin před obecním úřadem. Start je potom ve 13,00 hodin ve Zlatníkách, dojezd ke stadionu v Želenicích. Tam bude probíhat odpolední kulturní program, večer od 19,30 hodin zahraje oblíbená mostecká kapely Cumbál a nakonec bude taneční zábava. Doprovodný program zahrnuje atrakce pro děti. Pořadatelé jen upozorňují, že plavidlo musí být podomácku vyrobeno, koupená se nepočítají a hodnotí se originalita plavidla.

Dobrodění
V areálu lounské Stromovky se v sobotu 17. června od 14,00 hodin koná charitativní akce Dobrodění. Připravena jsou taneční a hudební vystoupení, tvořivá dílna pro děti a mnoho dalšího. Kromě toho se v Lounech na Komenského náměstí jedou od 10,00 hodin evropské závody ručních kol.

Zahradní slavnost
V sobotu 17. června se v Petrohradu na Podbořansku koná tradiční zahradní slavnost, která je příležitostí nahlédnout do prostor psychiatrické léčebny ve zdejším zámku. Program bude probíhat v zahradě od 10,00 do 17,00 hodin, vystoupí třeba Clarinet Society, Las Vegas, Martin Maxa, Věra Martinová a dechovka plzeňské konzervatoře. Hudební vystoupení doprovodí ukázky železničních modelů, jízda na koni, střelba z luku a kuše, divadlo. Koupit si můžete i výrobky místních.

Chomutovské Krušení
Letošní Chomutovské slavnosti se spojily s 21. ročníkem setkání hornických a hutnických měst a obcí České republiky a konat se budou od pátku 16. do neděle 18. června. Tématem proto bude hornictví ve všech podobách, chybět nebudou koncerty, třeba Anny K. i ukázky hornických zvyků a bohatý program pro děti. Podrobný program v článku v Magazínu.

Rockfest
V Krupce na městském stadionu se v sobotu 17. června koná rockový festival. Začíná ve 14,00 hodin a hrát budou Hlahol, Schlak, Traktor, Nerrea, Support Lesbiens. Vstupné 100 Kč.

Rytíři na Kyšperku
Na hrad Kyšperk u Krupky na Teplicku dorazí v sobotu 17. června rytíři a řemeslníci. Na zřícenině budou k vidění ukázky středověkých řemesel, rytíři a lučištníci. Vyzkoušejte si tkaní a barvení látek, ražbu do kůže, nýtování, odlévání kovu, práci se dřevem, výrobu luku i svíček a mnoho dalšího. Poslechněte si výklad o historii jednotlivých řemesel, historii Krupky, dobovou muziku. Ochutnejte středověká jídla a nápoje. Otevřeno od 9,00 hodin, vstup zdarma.

Loutková zahrada
V Kapucínské zahradě v Žatci uvidí děti i dospělí v sobotu 17. června tři loutková představení Jitřenky Žatec. Od 16,00 hodin to bude pohádka Nahý ježek, od 18,00 hodin pohádka Dřevěný vojáček a jeho přátelé a od 21,00 hodin mrazivé představení pro dospělé Vítr.

Letňák
Den hudby v letním kině v Klášterci nad Ohří, to je festival Letňák 2017 v pátek 16. a sobotu 17. června. V pátek od 19,30 hodin zahrají kapely Cock (Žatec), 20.30 Hot pants (Kadaň), DrumBand F.Z. Zuš Klášterec a Ostrov a Atmo music. Festival pak pokračuje v sobotu od dvou odpoledne. Postupně uslyšíte třeba kapely Definitivní Ententýk, Cocotte Minute, Krucipüsk a na závěr Cumbal. Vstupné na oba dny v předprodeji je 250 korun.

Pivní festival
Pošesté budou zahrady Františkánského kláštera v Kadani patřit oblíbenému českému nápoji – pivu. Vybírat a hodnotit budete moci z třiceti piv osmi pivovarů, které budou soutěžit O zlatou zátku. Dozvíte se ale něco i o středověkém vaření piva, třeba v klášterech. Hrát budou folková kapela Stráníci, skotský rock'n'rollový nářez Claymore a rozmanité akustické uskupení Potokap, pro děti bude připraven dětský koutek. Pivní slavnosti začínají ve 13,00 hodin, ale dorazit můžete už v 10,00 hodin, kdy začíná výstava místních patchworkářek. Zároveň budete mít možnosti si zdarma prohlédnout klášter ve zkrácených půlhodinových prohlídkách.

Ostrovní party
Nedělní odpolední program 18. června pod zámkem Červený Hrádek se bude odehrávat na půvabném ostrůvku zámeckého rybníku. Od 15,00 hodin zahraje Petra Börnerová trio a od 17,00 hodin smyčcový kvintet Quintetto Concertante, který představí hudbu baroka a klasicismu. Vstup je volný.

Oslava v Jimlíně
750 let od první zmínky si připomíná obec Jimlín na Lounsku. Oslava bude probíhat v sobotu 17. června od 13,00 hodin. Chystá se výstava o historii obce, prodejní stánky, šermíři, divadlo, koncert Jana Vančury a skupiny Plavci. 

Podbořanské letní slavnosti
O víkendu 16. a 17. června se v Podbořanech konají slavnosti. Začnou v pátek v 16,00 hodin. Na hlavním pódiu u Kulturního domu zahraje country kapela Makovec, rockový Schlak nebo Cocotte Minute. V sobotu po poledni pak uslyšíte Roxette Tribute, Lauru a její tygry, Míšu Noskovou, Pavla Caltu a na závěr od 23,00 hodin Petru Janů. Další hudba bude znít v pátek i kostelem Božího spasitele nebo scénou u pomníku Rudé Armády. Zde se v sobotu od 12,30 hodin koná divadelní představení a vystoupení ZUŠ. Na náměstí bude probíhat turnaj v beach volejbalu. Kompletní program uvnitř článku...

Další tipy můžete vyhledávat také prostřednictvím Kalendáře akcí.

Foto: Pevnost Königstein.