e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Příchod října ukončuje letní turistickou sezónu

publikováno: 25.9.2017, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Ukončení turistické sezony plánují tento víkend hned na několika místech. Pohádkovou akci k ukončení sezóny chystá areál Klíny v Krušných horách, loučit se budou i turisté a cyklisti v Mostě, příští víkend se podobné akce uskuteční v Jirkově a Stranné. Od října navíc omezují návštěvnickou dobu také státní hrady a zámky.

Pohádková lanovka
Mají vaše děti rádi pohádky, plnění úkolů a soutěže? To vše spojili pořadatelé ve sport areálu Klíny na Litvínovsku. Pohádková lanovka v sobotu 30. září ukončí turistickou sezónu v Krušných horách. Přijeďte si s dětmi užít parádní odpoledne, kdy se projdete, u pohádkových postav splníte úkoly, a nakonec se vyvezete lanovkou. Vstupné dospělí 100 Kč, děti od 4 do 15 let 80 Kč, začátek ve 13,00 hodin.

Ukončení s turisty i cyklisty
V sobotu 30. září pořádá rozloučení se sezónou Klub českých turistů v Mostě, a to turistickou desetikilometrovou vycházkou po Krušných horách. Sraz je v 9,45 hodin na mosteckém nádraží, odkud se odjíždí vlakem na Moldavu. Cyklisté v Mostě ukončí svou sezónu hned v neděli 1. října. Z Prvního náměstí startují v 11,00 hodin dvě trasy, které budou končit na Matyldě, kde čeká cyklisty doprovodný program. Delší trasa měří 48 kilometrů, kratší 20kilometrová začíná ve Strupčicích, kam turisty doveze z 1. náměstí autobus.

Březenské vinobraní
Březno u Chomutova uzavře turistickou sezónu ve Stranné vinobraním, a to v sobotu 7. října u kostelíka. Program začíná ve 12,00 hodin a v jednu dorazí známý znalec vína - Bušek z Velhartic. Zahraje country kapela, cimbálovka, prodávat se budou nejen vína a burčák, ale také mošty, jídla podkrušnohorské kuchyně či domácí sýry. Z Března bude jezdit kyvadlová doprava. Konec za setmění.

Cyklistické rozloučení
Město Jirkov uzavře letošní cyklistickou sezónou v sobotu 7. října vyjížďkou okolní krajinou. Odjezd je v 8 hodin z náměstí Dr. E. Beneše v Jirkově a cyklisty čeká šedesátikilometrová trasa přes Jezeří, jezero Matylda, Most, Polerady a Havraň. 

Konec sezóny na památkách
Historické památky, především hrady a zámky ve správě Národního památkové ústavu omezují v říjnu návštěvnické dny. Například hrad Házmburk bude otevřen jen od středy do neděle od 10 do 16 hodin. Pouze o víkendech bude v říjnu otevřen zámek Duchcov, Jezeří, Krásný Dvůr, Stekník. Zámek Nový Hrad bude ještě otevřen po celý říjen, vždy mimo pondělí, o víkendech od 9 do 16, ve všední dny od 10 do 15 hodin. S koncem září se zavírá také Dílna magistra Kelleyho na Hněvíně v Mostě, stejně jako kadaňský hrad. Které zámky naopak zůstávají otevřené i nadále se dozvíte ve Speciálu Léto v Krušných horách

Foto: Tourismusverband Erzgebirge.