e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 2. až 4. září

publikováno: 31.8.2022, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

První zářijový víkend je plný slavností. Největší se budou konat v Žatci a Bílině, Teplice ožijí divadlem a hudbou, v Chomutově a Lounech budou festivaly sportu, v Žernosekách a Ústí nad Labem slaví sklizeň vína, v Mostě budou burácet trucky.

Rozloučení s prázdninami
V neděli 4. září od 13,00 hodin se děti mohou rozloučit s prázdninami ve venkovním areálu hospůdky Ředkvička v Postoloprtech. Mohou si zacvrnkat kuličky a zazpívat známé písně s country skupinou TFG Blues Gin ze Žatce. V 16,30 hodin mezi nejmladší účastníky akce zavítá také Šmoula Lenoch. Vstup zdarma.

Přivítání školního roku
Další podobná akce se bude konat v letním kině v Klášterci nad Ohří. Zábavné odpoledne s atrakcemi tu začíná v sobotu 3. září od 15,00 hodin.

Den horníků
Bílinské slavnosti aneb Den horníků je tradiční městskou slavností, pořádanou ve spolupráci se Severočeskými doly a.s. Letos se bude konat v sobotu 3. září a začne obvyklým hornickým průvodem. Zábava pak bude pokračovat v letním amfiteátru, kde vystoupí například Bára Poláková a Monkey Business. Celý program slavnosti najdete v článku Bílina oslaví první zářijovou sobotu Den horníků.

Korozluky fest
Opět naposledy a opět v Korozlukách na zámku se koná hudební festival. Začíná v sobotu 3. září od 18,00 hodin a zahrají na něm Vomiště, Jan Řepka, Petr Kalandra Memory Band, Ivan Hlas Trio a Cumbal. Vstupné na místě 300 korun.

Závody trucků
Třicáté výročí Czech Truck Prix, závody evropských NASCAR a šampionát cestovních vozů. To bude první zářijový víkend v Mostě. Nejnabitější závodní víkend sezóny navíc doplní účast britského Top Gearu v čele s tajemným Stigem. Ten ve čtvrtek večer vyrazí i spanilou jízdu Mostem. Více se dozvíte v článku Nejnabitější závodní víkend sezóny okoření účast britského Top Gearu.

Divadlo a hudba na zámku
První zářijový víkend bude v Teplicích patřit festivalu Divadlo na zámku. Na nádvoří zámku vás po tři dny čekají pohádky, koncerty a představení pro dospělé. Představí se například Divadlo Bez Zábradlí či mostecká scéna, zahraje Michal Prokop Trio, Vladivojna La Chia a Ester Kočičková. Program se dozvíte v Kalendáři akcí nebo v článku Divadlo a hudba na teplickém zámku letos podvacáté.

Žatecká Dočesná
Novinkou pro letošní ročník je rozdělení slavností na několik scén, z nichž každá scéna má svého organizátora. V historickém centru Žatce slavnosti proběhnou v pátek 2. a sobotu 3. září, na ostatních pouze v sobotu. Na koncerty v letním kině se vybírá vstupné, další program je zdarma. Vybírat budete moci z nabídky více než 40 pivovarů. Zahrají třeba Iloná Czáková, Olga Lounová, Václav Neckář nebo Pražský výběr a Garáž. Kompletní program najdete v článku Žatecká Dočesná dvoudenní, některé koncerty budou placené.

Den otevřených dveří Fláje
Vodní dílo Fláje u Českého Jiřetína se otevře návštěvníkům v sobotu 3. září od 9,00 do 16,00 hodin. Připraveny budou prohlídky vodního díla s výkladem o účelu a historii stavby. Ve stejný čas bude přístupná také úpravna vody na Meziboří.

Memoriál Pluto
Tradiční pochod k výročí důlní katastrofy na dole Pluto se koná v sobotu 3. září. Zahájení proběhne mezi 7,00 až 10,30 hodin u pomníku důlní katastrofy v Litvínově, ul Tyrše a Fügnera. Pietní akcese koná ve 13,30 hodin u pomníku důlní katastrofy v Louce u Litvínova, tam u kulturního domu také v 15,00 hodin akce končí. Připraveny jsou pěší trasy v rozmezí 5 až 22 km, cyklo 20 až 60 km. Trasa 5 km vhodná pro rodiče s dětmi. Pro účastníky je připraven diplom a v cíli malé občerstvení. Odměna pro nejmladšího, nejstaršího a nejvzdálenějšího účastníka. 

Chudeřínský kotlík
Soutěž jednotlivců a družstev ve vaření guláše se koná v Chudeřínském parku v Litvínově. Začátek je ve 14,00 hodin v sobotu 3. září. Součástí programu také soutěž o Chudeřínského zatloukače, Chudeřínskou vrhavku podzimní a oblíbeného Chudeřínského pohlavního pokrytce, což je staročeský výraz pro pokrývku hlavy. Přihlášky a informace na tel. čísle: 606 563 725.

Lollipopz
Zábavný program k zahájení školního roku připravuje pro děti na sobotu 3. září Funpark v Mostě. Program začíná v 15,00 hodin a vystoupí skupina Lollipopz.

Bitva u Chlumce
V Chlumci na Ústecku se o víkendu můžete vrátit do roku 1813, kdy tam proběhla napoleonská bitva. Na bojišti Pod horkou proběhnou dvě ukázky bitvy od 15,00 a 17,30 hodin a doprovodný historický program potrvá od 11,00 do 22,00 hodin. Uvidíte vojenský tábor, kde si dětmi mohou zahrát hry, vystoupí kanonýr, tanečnice a hudební kapela Kolostuj. V 18,15 hodin projde defilé vojsk. Vstupné 70 Kč.

Dožínky 
Ve Vrskmani na Chomutovsku se konají okresní dožínky, a to 3. září. V půl druhé prodeje okresem spanilá jízda zemědělské techniky, jejíž cesta skončí právě ve Vrskmani. Tam bude od 14,30 hodin připravena hudba, stánkový prodej, program pro děti i dospělé. Letos také ukázka historických vozidel.

Slavnosti vína a burčáku
Na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem budete moci v pátek 2. září ochutnávat vína a burčák českých i moravských vinařů. Jejich stánky budou otevřené od 10,00 do 21,00 hodin, ochutnávky doplní kulturní program.

Lounský festival sportu
Na baseballovém hřišti v Lounech, v Masarykových sadech si můžete v sobotu 3. září vyzkoušet celou řadu sportů. Prezentovat se budou sportovní kluby a vedle toho je pro děti připraven zábavný program se skákacími hrady, zorbingovými koulemi nebo malováním na obličej, od 17,00 hodin zahraje kapela Moder Talking Revival. Areál bude otevřen od 10,00 do 18,00 hodin.

Purkyňovy slavnosti
Libochovice si připomenou 235. výročí narození vědce Jana Evangelisty Purkyně, a to formou kulturně-osvětového happeningu. V areálu zámku a zámecké zahrady vás v neděli 4. září od 13,00 hodin čeká čínské zdravotní cvičení, tvořivé a vědecké dílny, keramický workshop, divadlo, jarmark, hudba, výstava minerálu a další program.

Města čtou
Festival Města čtou v Kadani nově proběhne na hradbách u knihovny. Chybět nebude tradiční čítárna pod širým nebem s knihami, se kterými se budete moci uvelebit na pohodlných antistresových sedacích pytlích nebo třeba na nedalekém mole. Těšit se můžete také na antikvariát pod širým nebem či prodej regionálních knih. Občerstvit se můžete dobrotami u Kavárny na ulici. Připravena jsou pohádky literárně-dramatického oboru ZUŠ, svou tvorbu představí básník Hynek Kopecký, vystoupí gymnaziální sbor RanDál a Drama Club Gymnázia Kadaň. Na závěr dorazí dramatik, spisovatel Tomáš Ráliš. 

Festival jídla a sportu
Na Kamencovém jezeře v Chomutově se o víkendu koná food festival, doplněný o zábavný program pro rodiny a festival sportu. Sobota bude patřit jídlu z různých koutů světa, vystoupí kapela 4. cenová a Up Down Blues, otevřeno od 11,00 do 21,00 hodin. V neděli od 10,00 do 15,00 hodin čeká návštěvníky přehlídka sportovních aktivit a nábor do sportovních oddílů v okolí. Vše doplní adrenalinová show na vodě, atrakce a opět jídlo.

Za tajemstvím Klášterce
Členové divadelního spolku Klas pro vás na víkend opět chystají toulky městem za tajemstvím klášterecké minulosti. Procházky vycházejí od zámku v pátek i sobotu od 19,00 hodin.

Večerní věž
Naposledy v této sezóně můžete v pátek 2. září vystoupat na věž chrámu svatého Mikuláše v Lounech ve večerních hodinách a spatřit západ Slunce nad městem. Otevřeno bude od 19,00 do 21,00 hodin.

Na Pravdu
Vydejte se na zříceninu hradu Pravda na Džbánsku s odborníkem, který vás zasvětí do archeologických nálezů a historie místa. Sraz je před vstupní branou v neděli 4. září ve 14,30 hodin a provázet vás bude archeoložka lounského muzea Anastázie Ryšková.

Dovalte na Vale
Další z pouličních festivalů se koná v ulici Na Valích v Lounech v sobotu 3. září. Spojují se v něm místní podniky a nabízí večírek v ulicích. Začíná v 11,00 hodin.

Žernosecké vinobraní
Již první zářijový víkend oslaví Velké Žernoseky u Litoměřic sklizeň vína. Čekají vás burčáky a vína regionálních vinařů, stánky s občerstvením, historický průvod obcí, živé hudební vystoupení, tombola, kolotoče... Program na hlavním pódiu začíná po desáté hodině, průvod projde ve 14,00 hodin. Od 12,00 hodin se otevře dětská scéna s Divadlem V Pytli, u přívozu bude v devět večer ohňostroj. Z Litoměřic bude od 11,00 do 19,00 hodin jezdi výletní vláček. Vstupné je 100 Kč, děti do 15 let zdarma.

Další tipy můžete vyhledávat prostřednictvím Kalendáře akcí.

Foto: Fotoklub Žatec.