e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dnes se otevírá krušnohorská štola Johannes

publikováno: 31.5.2021, kategorie: Turistika, autor: Marek Smitka

Sdílet: facebook twitter google+

Hornické přilby se svítilnou, holinky, pláště a navíc nové zázemí, to všechno už dnes čeká na první návštěvníky štoly Johannes na Zlatém Kopci u Božího Daru. Podobně jako vloni v důsledku pandemie otevírá toto historické důlní dílo v Krušných horách, zapsané na Seznam světového dědictví, s měsíčním zpožděním, v pondělí 31. května.

Ing. Blanka Nováková, jednatelka Služeb Boží Dar s.r.o., které o štolu pečují a provozují ji, říká: "Podobně jako další historické štoly a doly v Krušných horách jsme se připravovali na uvolnění vládních restrikcí průběžně. Prováděli jsme jarní úklid, technické prohlídky výdřev, žebříků a další přípravné práce. Když pečujete o historickou památku ze 16.století a navíc v krušnohorském podzemí, nelze opravdu otevřít 'přes noc'. Naši průvodci mají oba prohlídkové okruhy: základní i velkou trasu s výstupem po žebřících k žentouru, opravdu dokonale zmapovány.“

A Blanka Nováková má pro návštěvníky také několik praktických rad: „V podzemí stráví návštěvník 1,5 až 2,5 hodiny podle druhu prohlídkové trasy při stabilní teplotě 7 stupňů, takže doporučujeme určitě teplejší oblečení a pevnou obuv. Velká trasa je pro některé návštěvníky fyzicky náročnější, čeká je tzv. plazivka – úzká chodba, kterou návštěvníci absolvují po kolenou nebo vleže. Na závěr velké trasy je to pak výstup 40 metrů po žebřících nahoru na povrch téměř pod vrcholek Kaffenbergu. Štola Johannes se nachází v údolí Zlatého potoka, nenechte se zmást, pracovaly na něm stoupy a drtily cínovou rudu, nikoliv zlato.“

Během této návštěvnické sezóny připravuje štola Johannes další aktivity, těšit se můžete například na soutěž o vstupenky na rozhlasových vlnách nebo akce v rámci oslav 2. výročí zápisu na Seznam světového dědictví UNESCO v červenci.

Rezervační portál a mnoho zajímavých informací o historii štoly, technologiích i nerostném bohatství Krušných hor naleznete na www.stolajohannes.cz.