e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Beethovenův festival pokračuje tento týden třemi koncerty

publikováno: 31.5.2021, kategorie: Hudba, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Ve čtvrtek odstartoval zahajovacím koncertem Severočeské filharmonie se sólisty a Českým filharmonickým sborem Brno další ročník Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena. Včera pokračoval komorním koncertem ze Zahradního domu v Teplicích. Jeho celý program můžete sledovat on-line. Co uslyšíte tento týden?

V tuto chvíli je na YouTube kanálu pořadatelské Severočeské filharmonie Teplice ke shlédnutí koncert Beethovenovy Deváté. Vedle filharmoniků pod taktovkou Petra Vronského a sboristů, vedených Petrem Fialou, v něm uslyšíte také čtveřici pěvců - Lucii Silkenovou, Štěpánku Pučálkovou, Richarda Samka a Romana Hozu. Více o natáčení tohoto koncertu se dočtete v článku.

Od nedělního večera se můžete zaposlouchat do Sonetů Jana Zástěry v podání sopranistky Miroslavy Časarové, tenoristy Jakuba Turka a klavíristy Ahmad Jafar Heda. Natáčelo se tentokrát v Zahradním domě v Teplicích a koncertem vám, stejně jako ve všech ostatních, provede herec a moderátor Svatopluk Schuller.

Na všech koncertech, natáčených ve špičkové zvukové a obrazové kvalitě, si vedle krásné hudby můžete vyslechnout i zajímavé rozhovory a pozvání do míst natáčení.

Tento čtvrtek zazní z Teplic symfonický koncert. Jeho součástí bude i Griegův klavírní koncert v podání teprve čtrnáctiletého Jana Schulmeistera. Prvním místem, které hudební festival v Ústeckém kraji navštíví, bude zámek v Klášterci nad Ohří v sobotu 5. června. Vystoupí tam Zemlinského kvarteto, které zahraje díla Beethovena a Dvořáka. Program tohoto týdne uzavře v neděli 6. června kytarové duo Siempre Nuevo a sopranistka Markéta Fassati. Zavedou vás na zámek Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku.

V dalších týdnech Hudební festival Ludwiga van Beethovena zavítá také do Litoměřic, Oseka, Mostu či Chomutova. Celý festival uzavře Beethovenova Osudová 27. června. S dalším programem vás seznámíme opět za týden.

Foto: archív SFT.