e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výlety po Klášterecku: Do divočiny Podmileského potoka a Doupňáku

publikováno: 31.3.2021, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Podruhé vám přinášíme tip na výlet do okolí Klášterce nad Ohří. Celou sérii připravilo město s podtitulem "katastr není žádná katastrofa". Odhalíme vám deset zajímavých míst, o jejich existenci jste možná neměli tušení a za nimiž můžete vyrazit v rámci výletů po chomutovském okrese třeba o Velikonocích. Pokračujeme na sever od Klášterce, do Ciboušova a Podmiles.

Tip č. 2: Podmileský potok + Holubí vrch a Doupňák

katastr_podmilesy_3.jpgVzdálenost: 5 km, 1,5 hodiny
Náročnost: Mírně náročná
Vhodné pro: rodiny s dětmi, aktivní turisté, Podmilesy v pohodě zvládnou i cyklisté
Náš tip: nezapomeňte navštívit i přírodní památku Ciboušov!

K přírodní památce Podmilesy na místě zaniklé obce vede cesta kolem bývalého mlýna k rybníčku na Podmileském potoce. Cesta je vhodná jak pro cyklisty, tak i pro chodce. Podmilesy se nachází necelých 6 km severně od Klášterce nad Ohří mezi Domašínem a Louchovem.

Důvodem vyhlášení přírodní památky je ochrana vlhkomilných vysokobylinných lemových společenstev a smíšených jasanovo-olšových lužních lesů s populací prstnatce bezového a koniklece lučního českého. Větší část území pokrývají lužní lesy, najdeme v nich olši lepkavou či jasan ztepilý. V jarních a letních měsících zde můžete narazit na nepřeberné množství různých druhů motýlů, mezi nimi například batolec červený, který je chráněný zákonem jako ohrožený druh, bělásek ovocný či bělopásek topolový. Tohoto motýla lze spatřit jen velmi vzácně, protože žije převážně v korunách stromů.

Území je volně přístupné, ale nevede do něj žádná turisticky značená trasa, zde si užijete parádní divočinu. Kudy do ní zjistíte v mapě

katastr_podmilesy_2.jpgJiž ve středověku bylo toto území osídleno a severním směrem od chráneného území vznikla vesnice Podmilesy. Byla vysídlena po druhé světové válce, úředně zanikla v roce 1967. V minulosti ji připomínal nejprve malý křížek, poté velký dřevěný kříž od rašoviského tesaře Jakuba Kostúra. Kříž je v současnosti ve špatném stavu, v plánu je ovšem výroba nového jako důstojné připomínky této zaniklé obce.

Holubí vrch – NPP Doupňák
Národní přírodní památka Doupňák je součástí Krušných hor, nachází se nedaleko našeho města na Holubím vrchu a jeho okolí vás upoutá divokou přírodou! Nachází se mezi Domašínem a Kláštercem nad Ohří. Jedná se o naleziště ametystu a jaspisu. Ozdobné kameny zde byly těženy od středověku a použity byly mimo jiné k výzdobě kaple svatého Václava v katedrále svatého Víta. Intenzivní těžba minerálů probíhala zejména v 19. století, ale později naleziště upadlo v zapomnění a znovu bylo objeveno v 80. letech 20. století.

Prostor chráněného území pokrývají nepůvodní smíšené lesy, ze zvláště chráněných živočichů zde žije ohrožená veverka obecná, dále také ohrožený slepýš křehký, nad hlavou můžete pozorovat přelet jestřába lesního. Cestou míjíte přírodní památku Ciboušov. Příběh o znovuobjevení naleziště drahých kamenů, které zdobí Karlštejn, najdete zde.

Předchozí tip mířil na opačnou stranu z Klášterce nad Ohří - na vrch Špičák nad Perštejnem.

Foto: Instagram @czervajs, Zaniklá obec Podmilesy, Pavel Beran.