e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Fotografka celebrit v klášterecké galerii potřetí

publikováno: 30.7.2020, kategorie: Výstavy, autor: Lenka Fricová

Sdílet: facebook twitter google+

O prázdninách se v galerii Kryt představuje již potřetí známá fotografka Lenka Hatašová. Tentokrát přivezla do Klášterce nad Ohří projekt V jiném světle. Na jejích fotografiích tak spatříte slavné osobnosti, které běžně fotí, ale jinak, než znáte výsledek v časopisech a magazínech.

Poprvé si její umění mohli návštěvníci vychutnat v roce 2017 během výstavy Obrazy Izraele a podruhé v roce 2019 v rámci série výstav Osudové devítky, kdy naší galerii poskytla dosud nepublikované fotografie z průběhu listopadu 1989 v Praze. 

Lenku k fotografování přivedl její otec, který pracoval jako fotograf v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži. Lenka Hatašová se věnovala válečné fotografii, zachytila válečný konflikt v Jugoslávii, a také fotografování tenisových grand slamů Australian Open, French Open, Wimbledon a US Open. Na konci devadesátých let se začala věnovat portrétům slavných. 

Nyní je Lenka známou fotografkou celebrit. Její snímky najdete na nesčetných titulních stranách časopisů, ale i na obalech hudebních CD či v internetových magazínech. I ona je však puzena vyjadřovat se kromě komerční práce také svobodně. Občas utíká do přírody s kompaktním fotoaparátem nebo jen fotomobilem, v nedávné době však vytvořila zajímavý volný projekt, ve kterém hrají hlavní roli stále ti slavní lidé, které fotí ve svém ateliéru. „Při fotografování známých osobností jsou parametry snímků většinou předem dané a já mám velmi málo prostoru k vlastnímu vyjádření. Média, pro která převážně fotím, mají obvykle přesnou představu, pracuje se v ateliéru se zábleskovými světly. Ve svém volném projektu V jiném světle jsem se naopak snažila, aby byly fotografie pořízené v přirozeném světle, které je různě modulované – hledala jsem světelné průzory, paprsky, protisvětlo. Použila jsem například i světlo svíčky, čelovky nebo speciální žárovku, kterou jsem si v podobě mikrofonu nechala vyrobit pro fotografii Karla Gotta,“ říká o svém projektu Lenka Hatašová.

Na výstavě proto uvidíte slavné osobnosti v situacích či prostředích, v jakých se běžně fotografovat nenechávají. Portrétovaní tak poodhalují cosi ze svého soukromí, aktuálního naladění i z hlubin svého nitra. Výstavu si můžete prohlédnout denně až do konce prázdnin.