e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V kadaňském klášteře se po tříleté rekonstrukci otevírá kostel

publikováno: 28.6.2021, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Po třech letech oprav se na začátku července otevře návštěvníkům kostel ve Františkánském klášteře v Kadani. Prázdniny tu můžete přivítat v sobotu 3. července letní slavností, jejíž součástí budou i prohlídky kostela. Nádherný prostor zářící novotou uvidí návštěvníci v podobě, v jaké ho ještě nikdo v minulosti nespatřil.

Restaurování kostela Zvěstování Páně a Čtrnácti svatých pomocníků v kadaňském klášteře trvalo tři roky a stálo přes 50 milionů korun. Historici, památkáři a restaurátoři nevynechali jedinou věc. „V průběhu let jsme postupně odkryli a restaurovali nástěnné malby, opravili lavice, dveře, rozebrali, opravili a znovu složili varhany, odkryli a znovu zakryli náhrobky, restaurovaly se všechny oltáře a k tomu přibyl kamerový systém a osvětlení,“ vyjmenovává správce kláštera Petr Liebscher. Podle něj teď mohou  návštěvníci kostel spatřit v podobě, v jaké ho v historii ještě žádní lidé nespatřili. Vedle sebe mohou obdivovat renesanční nástěnné malby a barokní oltáře či zpovědnice. 

kadan_klaster_nastenne_malby.jpgPráce na rekonstrukcích přinesly i řadu nečekaných objevů. Především jde o nebývale zachovalé nástěnné malby z roku 1614. Františkáni je tehdy pořídili díky štědrým darům rodu Lobkowiczů. „O některých jsme věděli, ale řadu z obrazů jsme vůbec nečekali. Odhalili jsme i věci, které v tuto chvíli vidět nejsou, ale udělali jsme vše pro to, aby je návštěvníci přesto mohli spatřit. Věrné odlitky náhrobků, dnes ukryté pod podlahou a zpovědnicemi, jsou vystavené nahoře v klášteře,“ vysvětluje Petr Liebscher. Další detaily si pak návštěvníci budou moci prohlédnout pomocí panelů s dotykovými obrazovkami. V současné době klášter dokončuje skenování a digitalizaci, takže bude možné zvětšit si například špatně viditelné detaily výzdoby nebo se podívat na filmy z průběhu restaurování. 

V sobotu 3. července pořádá Kulturní zařízení Kadaň, jehož součástí je muzeum včetně kláštera, akci nazvanou Tři v jednom. „Půjde o zahradní slavnosti, která má vynahradit všechny zrušené akce během pandemie. Připomeneme si proto vinobraní, masopust i Císařský den,“ zve správce. Otevřeno bude od 10,00 do 19,00 hodin a v ceně stokorunové vstupenky bude také krátká půlhodinová prohlídka kostela. V dalších dnech už bude možné kostel navštívit jako samostatný prohlídkový okruh v klášteře.

V průběhu srpna pak je naplánováno ještě posvěcení kostela za účasti litoměřického biskupa a na podzim se v kostele uskuteční koncerty. Pro slavnostní koncert ke znovuotevření kostela píše hudbu skladatel Jan Zástěra a premiéru bude mít v říjnu.