e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 29. dubna až 1. května

publikováno: 27.4.2022, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Víkend na přelomu dubna a května bude samozřejmě plný pálení čarodějnic - na hradě, v zooparku, v letním kině... Přidáme sraz veteránů, májové jízdy vlakem, historické slavnosti i sportovní akce.

Ohřecká osmička
V Perštejně na Klášterecku odstartuje tuto neděli 1. května první etapa dalšího ročníku sportovně-turistického seriálu Ohřecká osmička. Potřetí osmidílný seriál pořádá Destinační agentura Dolní Poohří. Podrobnosti a informace, jak se registrovat ke startu, najdete v článku Tento týden startuje první etapa Ohřecké osmičky.

Čarodějnice na Doubravce
DDM Teplice přichystalo pálení čarodějnic na Doubravce nad Teplicemi. Zábavný program začíná 29. dubna v 16,00 hodin. Bude to odpoledne plné soutěží a her, tanečních, pěveckých a šermířských vystoupení, zahrnuje prohlídku hradu a návštěvu strašidelného sklepení. Po vyhodnocení masek opékání buřtů. 

Sraz historických vozidel
V sobotu 30. dubna se v Chomutově koná tradiční sraz historických vozidel. Prohlédnout si je můžete na parkovišti Severočeských dolů v centru města, a to od 10,30 do 12,30 hodin. Po startuje soutěž těchto veteránů.

Prvomájová parní jízda
Na Švestkovou dráhu vyjede v neděli 1. května Most – Třebívlice – Lovosice a zpět parní vlak. Historická souprava bude tažena parní lokomotivou 354.7152, která má přezdívku Sedma. První vlak bude vypraven z Mostu v 8,41 hodin a z Lovosic se bude vracet v 11,35 hodin. Druhý spoj vyjede z Mostu ve 13,52 a z Lovosic vyrazí zpět v 16,40 hodin. Ve vlaku bude řazen také bufetový vůz s točenou švestkovou limonádou, pivem a drobným občerstvením. 

Legiovlak
Na jirkovské vlakové nádraží dorazil v úterý 26. dubna Legiovlak - unikátní pojízdné muzeum, které představuje československé legie, jejich boj v Rusku a zásluhy na vznik samostatného Československa. Prohlédnout si ho můžete až do neděle 1. května, otevřeno je o víkendu od 9,00 do 18,00 hodin.

Čarovná noc
Horní hrad u Stráže nad Ohří chystá na sobotní den program nazvaný Čarovná noc na hradě. V programu bude samozřejmě pálení čarodějnic, také šermíři, vikingové, divadlo, hry, zábava pro děti a hudba.

Start cyklistické sezóny
Město Jirkov odstartuje v sobotu 30. dubna cyklistické sezónu. Zájemci se sejdou v 8,00 hodin na náměstí E. Beneše, odkud pojede autobus do Hory Svatého Šebestiána. Připravena je trať přes Steinbach a Přísečnici do Jirkova. Přihlášky a informace na tel. 605879658.

Čarodějnice v letňáku
Pálení čarodějnic v Klášterci nad Ohří startuje v areálu letního kina v sobotu v 16,00 hodin. Program s písničkami připravuje hudební divadlo Hnedle Vedle.
Dalším letním kinem, kde si můžete užít čarodějnice, je areál v Žatci. Program se tam chystá na sobotu 30. dubna od 16,00 do 22,00 hodin. Nechybí soutěž, škola čarování a občerstvení.

Čarodějnice v zooparku
Další příležitost upálit čarodějnici na ohni budete mít v chomutovském zooparku. Program tam začíná v sobotu 30. dubna v 16,00 hodin.

Valdštejnská slavnost
Do Litvínova se opět vrací tradiční prvomájová Valdštejnská slavnost. Chybět nebude průvod městem, přivítání hraběcí rodiny Valdštejnů na zámku, jarmark, rytířský turnaj e Voigtových sadech a řada hudebních vystoupení. Podrobný program v Magazínu ve čtvrtek.

Farmářské trhy
Je čas nakoupit sadbu, doplnit květináče a jarní vitamíny. Příležitost budete mít třeba v pátek 29. dubna na farmářském trhu v Žatci na náměstí Svobody. V sobotu pak budou farmářské trhy v centru Chomutova na náměstí 1. máje. Další farmářské trhy budou v sobotu 30. 4. v Březně na Chomutovsku. Konají se od 8,30 do 12,00 hodin v místním parku a hraje kapela Country5.

Čarodějnická brigáda
Chcete spojit příjemné s užitečným? Vydejte se o víkendu na zámku Poláky u Nechranické přehrady, kde se koná brigáda spojená s pálením čarodějnic. Pustíte se do úklidu zámeckého parku, úpravy zahrady i úklidu zámku, večer se pak můžete těšit na pořádná táborák. Přespání ze soboty na neděli na místě možné, s sebou vlastní nářadí.

Běh na Mědník
Osm a půl kilometru do kopce čeká odvážlivce při Běhu na Mědník, který startuje v sobotu 30. dubna v 11,00 hodin. Centrum a prezetance závodu je v Měděnci v restauraci Fénix, odkud odveze závodníky autobus na start závodu na okraji Klášterce nad Ohří. Přihlašovat se můžete na webu https://sokotime.cz/zavod-220430.

Májové setkání
Sousedské májové setkání se koná u kostele svatého Michaela v Nové Vsi v horách na Litvínovsku. V neděli 1. května od 14,00 hodin si místní i přespolní mohou prohlédnout běžně nepřístupný kostel a zapojit se do pomoci záchrany kostela. Připraveno občerstvení, zábava a tvoření.

Vítání ptačího zpěvu
Uvítejte jaro zpěvem ptáků! Lounské muzeum pořádá tradiční akci ve spolupráci s Českou společností ornitologickou. Naslouchání zpěvu ptáků spojené s jejich odchytem a kroužkováním proběhne na jedné z nejcennějších a nejkrásnějších přírodních lokalit Lounska. Sraz 30. dubna v 8,00 na okraji polní cesty vedoucí k Písečnému vrchu ze severu (50.42950N, 13.73512E), při silnici od Rané směr Bečov. Přibližný konec exkurze v poledne.

Další akce můžete vyhledávat prostřednictvím Kalendáře akcí