e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Brány památek se otevřou v sobotu 1. dubna

publikováno: 27.3.2023, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Tento víkend začíná hlavní návštěvnická sezóna památkových objektů Národního památkového ústavu, otevírají se však i další hrady a zámky. Co vás v letošní sezóně čeká?

"Připomeneme 20. výročí vzniku NPÚ, dokončujeme pět velkých obnov památek podpořených z prostředků EU v rámci Integrovaného regionálního operačního programu, zapojíme se do akcí k 300 letům od úmrtí architekta Jana Blažeje Santini–Aichela. Projekt Po stopách šlechtických rodů se ve svém 13. ročníku zaměřuje na rod Harrachů. Hrady a zámky připravují tematický program na celé období Velikonoc od 7. do 10. dubna. Chybět letos nebudou tradiční oblíbené akce jako je Hradozámecká noc 26. srpna a památky se otevřou také během Noci kostelů, Víkendu otevřených zahrad, Dnech evropského dědictví," informoval Národní památkových ústav.

Zámek Krásný Dvůr na Pobořansku se také otevře první dubnový den, ale už v neděli se tam koná sportovní akce Jarní běh parkem. Na Velikonce je tam připraven program Pohádkové Velikonoce 8. dubna. Pro děti chystá na 27. května Májový den s koňmi a bohatý program bude opět ve dnech 10. až 11. června během Víkendu otevřených zahrad.

V mosteckém kostele Nanebevzetí Panny Marie můžete již v pátek 31. března navštívit jarní koncert pěveckých sborů.

Na zámku Valeč se v květnu veřejnosti představí obnovený výjimečný zámecký theatron, který dříve sloužil jako amfiteátr. Kromě stavební obnovy se dokončují restaurátorské práce na sochařské výzdobě a archeologický výzkum.

Návštěvnická sezóna zámku Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku začíná v sobotu 1. dubna. Navštívit můžete prohlídkový okruh Gotika a hospodářské zázemí a zámeckou věž. Okruh Zámecké interiéry bude v letošním roce uzavřen z důvodu rekonstrukce krovů a restaurátorkých prací. První akcí budou 9. dubna Velikonoce na Novém Hradě.

V Libochovicích jsou již od března otevřeny zámecká zahrada a park. Od 1. do 10. dubna je pro děti připravena zkrácená velikonoční prohlídka vyzdobených interiérů. Dozvíte se něco nového o Velikonocích a dnech Pašijového týdne - například co se dělalo na modré pondělí, jakou barvou se nazývalo úterý, kdy se otevírají skály s poklady a další zajímavé věci. Na léto pak zámek připravuje tradiční výstavy kaktusů či bonsají a také divadelní představení.

Zámek v Klášterci nad Ohří pro letošní sezónu upravuje návštěvní dobu i systém prohlídkových okruhů. Interiéry zámku budou nadále přístupné vždy od dubna do října, nikoliv přes zimu. Naopak se výrazně prodlužuje otevírací doba, která bude končit až v šest večer. Zámek nyní nabízí dva komentované prohlídkové okruhy v délce 80 až 90 minut, bez průvodce mohou návštěvníci navštívit zámeckou věž a expozici darovaného porcelánu. V dubnu a říjnu bude zámek otevřen od pátku do neděle, od května do září pak denně mimo pondělí, vždy v časech 10 až 18 hodin.

Během prvního dubnového víkendu můžete na zámku Duchcov navštívit okruh Valdštejnská prohlídka, Casanova na zámku a okruh bez průvodce Okouzleni antikou. Od 6. do 10. dubna nabídne zámek pro děti Velikonoční prohlídky, další dětské prohlídky pak budou 10. a 11. června.

Kulturní sezóna na zámku Červený Hrádek začíná 22. dubna Festivalem vína s prezentací českých a moravských vinařů a cimbálovkou. V květnu pak pokračují komorní koncerty v Rytířském sále.

Zámek Stekník otevírá 1. dubna a již následující víkend (7. až 10. dubna) se můžete těšit na velikonoční prohlídky. V květnu pak zámek připravuje dětské prohlídky nazvané Provázení s princeznou.

Návštěvnická sezóna na zámku Jezeří bude zahájena první víkend v dubnu. V dubnu je otevřeno pouze o víkendech, v období Velikonoc bude otevřeno i na Zelený čtvrtek, Velký pátek a Velikonoční pondělí.

Akce jednotlivých památek můžete najít vždy v Kalendáři akcí.