e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatec obhájil svůj titul Historické město roku

publikováno: 27.1.2021, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V krajském kole soutěže Historické město roku opět zvítězil Žatec. Hodnotící komisi o kvalitě péče o historické památky přesvědčily především rekonstrukce radnice i dalších cenných měšťanských domů. Celostátního vítěze se dozvíte v dubnu.

Se Žatcem letos soupeřila Česká Kamenice, Klášterec nad Ohří a silným soupeřem se stalo i město Krupka, které je od roku 2019 zapsáno do Seznamu světového dědictví jako součást Hornického regionu Erzgebirge/Krušnohoří. "V takto silné a vyrovnané sestavě přesto obhájil své loňské prvenství Žatec. Důvodem k jeho udělení je především rozsah obnovy kulturních památek, veřejných prostranství a parků. Vedle řady obnov menšího rozsahu bylo významným počinem dokončení obnovy radnice a Mederova domu, zpřístupnění Muzea pivovarnictví Žatecka či pokračující restaurování omítek a maleb měšťanského domu č. p. 108. Stavební obnova a péče se nesoustředila pouze na kulturní památky, obnovovány byly také ostatní stavby na území Městské památkové rezervace. Celkovou péči Žatec doplňuje pořádáním kulturních akcí s důrazem na rozvoj místních tradic," okomentoval vítězství Národní památkový ústav.

Připomeňme, že nedávno ministr kultury Lubomír Zaorálek podepsal nominaci Žatecka a okolní chmelařské krajiny na zápis do seznamu UNESCO.

Žatec postupuje do celostátního kola soutěže Historické město roku, jejíž výsledky budou vyhlášeny dubnu 2021 u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel.

Foto: Muzeum pivovarnictví v Žatci, autor Národní památkový ústav.