e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výlety po Klášterecku: Vydejte se Cestou z města

publikováno: 26.5.2021, kategorie: Turistika, autor: Adéla Václavíková

Sdílet: facebook twitter google+

Atraktivním výletem do lesů Krušných hor se loučíme se seriálem výletů po Klášterecku, který město pro své obyvatele připravilo v době uzávěry okresů. Díky volnému cestování si teď mohou desítku tipů na výlety užít všichni.

Tip č. 10: Cesta z města

Vzdálenost: 7 km, 2-3 hodiny
Náročnost: Mírně náročná nahoru, dolů brnkačka (až na ta kolena)
Vhodné pro: Rodiny s dětmi, aktivní turisté, senioři, běžci, milovníci vůně lesa
Náš tip: Pozor, ať si nenamočíte boty!

Desátý tip jsme zvolili symbolicky. Cesta z města totiž vede pryč z katastru Klášterce nad Ohří a to se už smí. Užijte si proto cestování v přírodě a prozkoumejte naučnou stezku. Sleduje modrou turistickou značku směr Měděnec. V údolí pěti potoků vás přivítá čerstvý jarní vzduch i krásná květena - třeba náprstníky. Stezka začíná nad Útočištěm, kde je dětské hřiště a interaktivní dřevěné prvky, cestou nahoru je několik naučných tabulí, na Sfingách pak velké odpočívadlo a hlavně! Krásné výhledy.

Zajímavostí je, že Cesta z města vede kolem místa původního mlýnu na kaolín. Mlýn Massamühle se nacházel nad dnešní lesní školkou a využíval ke svému pohonu vody Širokého potoka. Protože se nacházel poměrně daleko od porcelánky a v roce 1920 byla uvedena do provozu podniková elektrárna, byla v roce 1923 zřízena moderní přípravna hmoty přímo v továrně. Z původního objektu se zachovaly jen zbytky zdí a náhonu potoka vedoucí k bývalému mlýnu. 

Mapa je aktivní, naplánujte si výlet podle svého, kdo nechce jít do kopce, ať začne na Měděnci a pak ho čeká cesta do města a z kopce! 

Foto: město Klášterec nad Ohří.

Všechny další tipy najdete ve Speciálu Výlety po Klášterecku.