e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Žatci končí rekonstrukce synagogy, otevře se příští rok

publikováno: 25.8.2022, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Synagoga v Žatci z 19. století už se blýská novotou. Právě končí rozsáhlá několikaletá rekonstrukce a druhá největší synagoga v Česku by se měla veřejnosti otevřít začátkem příštího roku. Město tak díky investorovi Danielovi Černému získá nový atraktivní prostor pro pořádání výstav či koncertů.

Stavba v Dlouhé ulici už září novou fasádou, sgrafity a vitrážovými okny, na kopulích svítí tři nové pozlacené Davidovy hvězdy a opraven byl i přilehlý rabinát. "Zbývá kompletace elektroinstalací a zařizovacích předmětů a venkovních dlažeb a sadových úprav. Končí tak ojedinělý příběh o soukromém investorovi Danielu Černém, který nákladnou stavbu za desítky milionů korun zainvestoval částečně z dotace a vlastních prostředků," říká mluvčí Metrostavu, který rekonstrukci prováděl, Vojtěch Kostiha. Nyní bude také následovat tvorba expozic, věnovat by se měla historii místní židovské komunity.

„Když jsem téměř před deseti lety synagogu koupil, lidé říkali, že jsem blázen a já jsem si to o sobě chvílemi myslel také. Nakonec se ale sen stal skutečností – polorozpadlé budovy se proměnily opět v blyštivou výkladní skříň Dlouhé ulice a za několik měsíců už budou sloužit jako multifunkční kulturní prostor pro pořádání koncertů, konferencí či výstav,“ říká majitel žatecké synagogy Daniel Černý.

„Byla to naprosto jedinečná stavba, a to ze tří důvodů. Když jsme sem poprvé vstoupili, visela nám nad hlavami torza dřevěných stropů, a při sanaci hrozilo jejich další poškození i pracovní úrazy. Naštěstí se nestalo ani jedno ani druhé. Jediné zranění si přivodil kolega, který si hnul se zády při nošení pytlů cementu. To souvisí s druhým důvodem. S ohledem na historickou zástavbu s úzkými uličkami jsme prakticky celou rekonstrukci museli odedřít jako naši předkové vlastníma rukama, takřka bez možnosti moderního zásobování a využití dostupných technologií. Do třetice bych chtěl zdůraznit vynikající spolupráci s investorem, všemi spolupracovníky i dodavateli,“ prozradil vedoucí projektu Daniel Lipert z Metrostavu.

Kompletní rekonstrukce synagogy a rabínského domu v Žatci probíhala pod dohledem památkářů a týkala se především střechy, oken, fasád i interiérů. Vnější podobou synagoga již odpovídá původní stavbě z 19. století s neobvyklou maurskou architekturou. 

Foto: Metrostav.