e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vyšívané poklady v žateckém muzeu

publikováno: 25.5.2020, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

První nově otevřenou výstavou v Regionálním muzeu v Žatci bude prezentace ručních prací. V Křížově vile bude od úterý 26. května k vidění výstava Šikovné ruce našich babiček, kde uvidíte vyšívané kuchařky, záclony, přehozy či ubrusy. 

„Tentokrát dáme prostor ručním pracím. Milada Bláhová z Prahy zapůjčí svoji sbírku vyšívaných kuchařek a žatečtí muzejníci výstavu doplní svými poklady. Ukážeme dečky, záclony, přehozy a ubrusy vyrobené různými technikami, např. háčkováním či paličkováním. Dozvíte se také historii vzniku vyšívaných kuchařek a přiblížíme více jednotlivé motivy,“ řekla o výstavě Mgr. Monika Merdová. Výstava potrvá do 23. srpna 2020 a tentokrát se otevře bez vernisáže.

Milada Bláhová je sběratelka vyšívaných kuchařek, kterou pojí se Žatcem spolupráce se souborem Jitřenka. V 70. letech 20. století pro ni zhotovila výtvarné návrhy k pohádce Adámek mezi broučky, Dlouhý – Široký a Bystrozraký, Tajemný Hipopotamus, Hračky na cestách, Dřevěný vojáček a jeho přátelé, Tři sněhuláci aj. Je výtvarnicí, byla také členkou loutkářské katedry na AMU v Praze, kde bydlí.  

Ilustrační foto: monicore z Pixabay.