e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kde oslavit svátek svatého Václava?

publikováno: 24.9.2021, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Našli jsme pro vás pár tipů, kde můžete strávit sváteční den 28. září a kde si připomenou svátek patrona naší země svatého Václava. Velký program se chystá v Žatci, na Lounsku se můžete vydat na výpravu po kostelích, Stekník nabídne prohlídky zaměřené na tohoto světce a v Kadani vystaví jeho relikvii.

Paladium země české
Zámek Stekník na Žatecku zve na speciální prohlídky, věnované svatému Václavu a jeho odkazu. V prostoru zámecké kaple se totiž nachází jeho vyobrazení s Paladiem země české na velkém barokním plátně od významného malíře Ignáce Raaba. Svatý Václav, je zde vyobrazen Příběh o svatém Václavu a Paladiu země české si můžete přijít poslechnout 28. září každou hodinu od 10,00 do 16,00 hodin.

Den věží a rozhleden
I letos budete mít možnost vystoupat na Mikulovickou bránu a Radniční věž v Kadani a prohlédnout si město z výšky. Prohlídky se konají v úterý od 10,00 do 17,00 hodin. Od 15,00 hodin bude v kapli Radniční věže vystavena relikvie svatého Václava.

Svatomichaelská slavnost
Jarmark a program na náměstí Míru, freestyle show ve Voigtových sadech, prohlídky kostela a koncert - to čeká návštěvníky tradiční podzimní slavnosti v Litvínově. Podrobný program Svatomichaelské slavnosti najdete zde.

Výlet po kostelích
Ve sváteční den se můžete přijít podívat do tří gotických kostelů na Lounsku, kterými vás provede historik umění Ondřej Faktor. Nejprve bude od 11,00 hodin přístupný kostel svatého Matouše v Dobroměřicích, ve 13,30 kostel sv. Jakuba Většího ve Slavětíně od 15,00 hodin kostel svatého Václava v Černochově. Dopravu si musíte zajistit sami, vstupné je dobrovolné.

Svatováclavský Žatec
Město Žatec pořádá na náměstí Svobody v úterý celodenní program. Od 10,00 hodin bude náměstím znít středověká hudba, uvidíte dobová řemesla a nechybí program pro děti. Od 14,00 hodin se pak otevře budova radnice, kde budou probíhat koncerty, navštívit můžete kavárničku a novou expozici Žatec v proměnách času. 

Foto: Obraz svatého Václava na zámku Stekník.