e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na první adventní víkend 25. až 27. listopadu

publikováno: 23.11.2022, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

První adventní víkend se rozsvítí vánoční výzdoby, začínají předvánoční trhy a první adventní koncerty. To vše, a k tomu i pár nevánočních akcí jako archeologickou dokopnou, kateřinské prohlídky na zámku nebo běh na Milešovku, najdete v Tipech na tento víkend.

Rozsvícení vánočních stromů
Hlavním bodem program prvního adventního víkendu je rozsvícení vánoční výzdoby a stromků ve městech. Vybrali jsme pro vás více než dvacítku tipů ve městech a obcích na Chomutovsku, Lounsku, Teplicku a Mostecku. Přehledně je najdete zde

Adventní řemeslný trh
V Lounech v Jakoubkově ulici bude v neděli 27. listopadu otevřen od 9,00 do 16,00 hodin adventní trh plný řemesel. Kromě stánků lokálních tvůrců se děti mohou těšit na malování na obličej a trh doprovodí živá hudba.

Předvánoční trh
V Droužkovicích na Chomutovsku bude v sobotu 26. listopadu trh. Od 9,00 hodin můžete nakoupit vánoční a dárkové zboží, chystá se domácí zabijačka, vystoupení dětí a koncert skupiny 4. cenová. Od 14,00 hodin bude v kostele sv. Mikuláše předvánoční koncert duchovní hudby souboru Vox Cantabilis a dětí z místní školky.

Na synkopách do Vánoc
V sobotu 27. listopadu se koná v Teplicích na náměstí Svobody hudební program Na synkopách do Vánoc, open air přehlídka swingové hudby, která začíná ve 13,30 hodin. Uslyšíte Big Band teplické konzervatoře, Black Band, Revival swing band Praha, Prime Time Voice. Na náměstí vás již čeká ozdobený vánoční strom.

Svatokateřinské prohlídky
Poslední listopadová sobota bude na státním zámku v Krásném Dvoře patřit netradičním prohlídkám a v podvečer dne se můžete zaposlouchat do klavírních Beethovenových či Mozartových sonát. Podrobnosti najdete v článku Svatokateřinské prohlídky a klavírní recitál na zámku v Krásném Dvoře.

Lesenské Vánoce
Během adventních nedělí můžete zavítat do areálu krušnohorských chalup v Lesné na Chomutovsku. Vyzoušíte si staré vánoční zvyky, vyrobíte ozdoby z přírodnin, dekorace a dárky. Součástí programu je prohlídka muzea s vánoční výzdobou, Betlém v životní velikosti a peklo pro děti. První adventní neděli bude otevřeno od 13,00 do 16,00 hodin.

Den pro dětskou knihu
Chomutovská knihovna pořádá v sobotu 27. listopadu odpoledne s literaturou. Těšit se můžete na scénické čtení z knih, hry, tvoření vánočních ozdob a vystoupení dětí s představením Vánoce s pohádkou. Vyfotit se můžete s andělskými křídly. Program se koná v 2. patře knihovny od 14,00 do 16,00 hodin.

Dokopná
Zajímáte se o archeologii? Pak se můžete přijít v neděli 27. listopadu podívat na Cínovec, kde archeologové odhalili pozůstatky bývalé poutní kaple. S průběhem a výsledky archeologického výzkumu seznámí účastníky akce archeoložka teplického muzea Lucie Kursová a s dějinami Předního Cinvaldu, kaple i oltáře historik Jan Kvapil. Začátek je ve 14,00 hodin. Zřícenina kaple se nachází na tzv. Přední Cínovci, k němuž se dostanete po silnici z Cínovce okolo kostela směrem na Fojtovice, cca 3 km od kostela, parkování na místě ale není možné.

Adventní pochod
Ve Stroupči na Žatecku pořádají tradiční vánoční pochod Stroupeč - Přívlaky. Start je v 10,00 hodin, v jedenáct si můžete zazpívat u kapličky. V klubovně ve Stroupčci pak Okrašlovací spolek pořádá od 13,00 hodin adventní dílnu a od 16,00 hodin se rozsvítí vánoční strom.

Adventní dílny
V Galerii Kryt v Klášterci nad Ohří budou v neděli 27. listopadu otevřeny adventní tvůrčí dílny. Přijít můžete od 14,00 do 17,00 hodin a zároveň si prohlédnout výstavu výrobků klientů Domova pro seniory.

Výlet s koncertem
Nedělní výšlap můžete spojit s koncertem. Na chatě na vrcholu Lovoše u Lovosic se konají každou adventní neděli od 11,30 hodin koncerty. Tuto neděli vás čeká Bohemian Folks - česko americká country/bluegras kapela sestavená jen pro tuto událost.

Běh na Milešovku
Další sportovní událostí je 5. ročník Běhu na Milešovku, který se koná v sobotu 26. listopadu. Start je v Lukově v 10,30 hodin a čeká vás 15 kilometrů s převýšením 700 metrů. Jde o benefiční běh, jehož výtěžek slouží na sportovní aktivity dětí z dětských domovů. Registrace na behejsnami.cz.

Strašidla v muzeu
Celodenní zábavný dětský program plný her a soutěží chystá Muzeum města Ústí nad Labem na sobotu 26. listopadu. V celé budově muzea budou připravena strašidla, úkoly, cvičení a tvoření. Otevřeno od 10,00 do 16,00 hodin.

Koncerty
Adventní setkání se koná v Horním Jiřetíně v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Od 17,00 hodin uslyšíte koncert barytonisty Romana Janála a varhaníka Aleše Bárty.
V klášterním kostele v Oseku se v sobotu 26. listopadu od 17,00 hodin koná adventní koncert, v němž vystoupí Hudba Hradní stráže a Policie ČR, Collegium hortense a sopranistka Bronislava Smržová. Vstup zdarma.
Jedenadvacátý ročník předvánočních setkání v barokním kostele svatého Ignáce v Chomutově zahájí svým vystoupením vsmíšený pěvecký sbor Aurum pod vedením sbormistryně Magdy Martincové. Koncert začíná v neděli v 18,00 hodin.
Sérii adventních koncertů v Kadani zahájí v neděli 27. listopadu od 19,00 hodin Bára Basiková. Koná se v KD Střelnice.
V synagoze v Jirkově bude v sobotu 27. listopadu od 14,00 hodin koncert souboru Ventilky. 

Další tipy můžete vyhledávat prostřednictvím Kalendáře akcí

Foto: Pixabay.com.