e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 24. až 26. září

publikováno: 22.9.2021, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Zářijový víkend bude vonět úrodou, česnekem, vínem, moštem, chlebem a chutěmi celého světa. Pozveme na slavnosti česneku ve Strupčicích, festivaly jídla v Lounech a Teplicích, vinobraní v Kadani, vaření piva v Pátku nebo oslavu sklizně v Březně.

Slavnosti česneku
Minulý víkend byla tématem cibule, tentokrát to bude česnek. Slavnosti česneku spojené se Svatováclavskou poutí se konají ve Strupčicích na Mostecku. Program začíná v sobotu 25. září v 10,00 hodin. Ve 13,30 hodin se koná soutěž v pojídání česneku, ten bude samozřejmě také v prodeji včetně česnekových specialit. Uvidíte řadu výstav – hasičů, osobních aut, drobného zvířectva a další. V 16,00 hodin pobaví bitva vojenských modelů a po nich zpěvák Pavel Calta. Po celý den také hraje cimbálovka a jsou připraveny atrakce pro děti. 

Jarmark chutí
Centrum Teplic se zaplní v pátek 24. září jídlem ve všech podobách. Čekají vás stánky s mnoha chutěmi, farmářské a africké trhy, vaření se známými osobnostmi a přednášky o jídle a zdravém životním stylu. Více v článku Dobrou chuť! V Teplicích a Lounech se konají festivaly jídla.

Farmářské trhy
Další příležitost nakoupit něco dobrého bude v Lounech, v sobotu 25. září od 8,00 hodin se konají farmářské trhy na Mírovém náměstí. Prodej regionálních produktů doplní africké trhy. Víkend plný dobrot pokračuje v Lounech i v neděli, kdy se v deset dopoledne otevřou stánky Food festivalu. I o něm v článku Dobrou chuť! V Teplicích a Lounech se konají festivaly jídla.
Další farmářská slavnosti, obohacená o program Dne seniorů, bude probíhat v sobotu od 8,00 hodin na 1. náměstí v Mostě.

Kvaš
Oslavou sklizně, ovšem té pravěké, bude také slavnost Kvaš v Archeoskanzenu v Březně na Lounsku. Probíhat bude v sobotu 25. září od 10,00 do 17,00 hodin. Čekají vás dožínky, zpracování pravěkých plodin, pečení chleba, moštování, ochutnávka kvasu, výroba obilné kávy, výroba šípů a lukostřelba. Vstupné dobrovolné.

Skupická traktoriáda
Přehlídka historických i moderních traktorů i jejich závody, to je traktoriáda ve Skupicích u Postoloprt. Koná se v sobotu 25. září, v 10,00 hodin projede vsí spanilá jízda a poté začínají závody.

Svatováclavské vinobraní
Kadaňský františkánský klášter oslaví sklizeň vína ze svých zahrad. Program začíná již v 9,00 hodin mší, hlavní program v zahradách pak v 10,00 hodin. Těšit se můžete na vystoupení cimbálové muziky Milana Broučka a souboru Linda a Vojara. Pro děti je připraveno malování na obličej a fotokoutek. Chybět nebude tradiční tombola o  ceny, stánky s občerstvením a samozřejmě degustace kadaňského vína. Čekají vás také prohlídky vinného sklípku a v ceně vstupenky je prohlídka klášterního chrámu. 

Lokales
První ročník lokálního festivalu v atriu chomutovské knihovny nabídne pití, jídlo, originální kusy oblečení a hudbu od místních Dj’s. Otevřeno bude v sobotu 25. září od 15,00 hodin. 

Žatecký cyklista
V Žatci se v neděli 26. září pojede otevřený cyklistický závod. Startuje v městském parku a registrace závodníků začíná v 9,00 hodin. Určen je široké veřejnosti všech věkových kategorií i kol.

Dračí lodě
Na Matyldě u Mostu budou o víkendu závodit dračí lodě. Dvoudenní festival, přesunutý z loňského roku, se koná 24. a 25. září. Soutěží firemní i školní posádky.

Festival ptactva
V neděli 26. září můžete vyrazit s odborníky pozorovat ptáky. Vydat se můžete na hráz Kněžického rybníka v Kněžicích na Podbořansku, kde uvidíte i ukázky kroužkování – začátek v 6,30 a 9,00 hodin. Další procházka k zimovištím ptactva se koná u workoutového hřiště v Žatci od 11,00 hodin. Doporučen vlastní dalekohled.

Muzejní noc
Krása jako cíl je název nové výstavy v mosteckém muzeu, která dala téma letošní muzejní noci. Tím budou ostrostřelci a střelecké umění. V pátek 24. září si můžete přijít prohlédnout historické malované terče a zkusit si na jeden vystřelit. Jak na to, se dozvíte v článku Mosteckým muzeem se bude ozývat střelba

Hrobské vinohraní
Divadlo a víno dohromady potěší návštěvníky Hrobského vinohraní, které pořádá Divadlo V Pytli na svém divadelním dvorku v Hrobu. Areál se otevře v pondělí 27. září v 16,00 hodin. Čeká vás „oslava vína, života, krojů, hudby i tance“, podávat se bude burčák a víno. Vstupné dobrovolné.

Zámecký parkem
V neděli 26. září odpoledne se můžete se zasvěceným odborníkem projít zámeckým parkem v Klášterci nad Ohří. Prohlídka začíná u kašny zámku v 15,00 hodin, průvodcem vám bude pan František Kroupa a vstupenky získáte v infocentru.

Podzimní piknik
Na zámku Pátek nad Ohří se bude po 126 letech opět vařit pivo, a to středověkou metodou. Přijít ochutnat můžete v sobotu 25. září od 14,00 hodin. V programu je také zasazení pátecké lípy, posezení v zahradě, soutěže a taneční zábava.

Pohádkování
Občanské sdružení Kasandra pořádá v neděli 26. září v parku u mosteckého magistrátu Pohádkování. Od 16,00 hodin děti čeká pohádka a soutěžení.

Den českého piva
V Klášterní zahradě v Žatci můžete ochutnat piva regionálních pivovarů Falkon, Zichovec a Kamenice nad Lipou. Program začne ve 14,00 hodin, vystoupí kapely Minďa Band a Ogee. Vstup zdarma.

Další tipy na víkend si můžete vyhledávat v Kalendáři akcí.

Foto: Kadaňské vinobraní 2019 - Turistické informační centrum Kadaň.