e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mostecké muzeum otevírá novou geologickou expozici

publikováno: 22.3.2023, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Klímová

Sdílet: facebook twitter google+

Po několika letech příprav a 15 měsících intenzivního budování je pro návštěvníky Oblastního muzea a galerie v Mostě připravena první část nové přírodovědné expozice. Geologická část přírodovědné expozice Oblastního muzea a galerie v Mostě představuje ukázky minerálů a zkamenělin z Mostecka a jeho širšího okolí. Otevře se první dubnový den.

Původní přírodovědná expozice byla postupně otevřena v letech 2000 a 2001 a byla přístupná až do roku 2018, kdy bylo rozhodnuto o vybudování nové. Základem mineralogické části je soubor minerálů nalezených při těžbě hnědého uhlí. Ty doplňují ukázky nerostů vulkanických komplexů severozápadních Čech a krystalinika východní části Krušných hor.

Převažující část expozice tvoří paleontologické exponáty řazené podle jednotlivých geologických epoch dochovaných v prostoru našeho regionu. Ve vitrínách můžete zhlédnout i několik mimořádných zkamenělin, které se dosud nenašly nikde jinde na celé planetě. Vystavené minerály a zkameněliny doplňují fotografie minerálů, reprodukce rekonstrukcí prehistorických prostředí a modely pravěkých živočichů. Další texty a fotografie pak budou pro návštěvníky k dispozici formou multimediálního centra - infoboxu. V expozici také představujeme nejslavnější český minerál pyrop – český granát.

V expozici je připraveno přes 540 ukázek minerálů a zkamenělin, z tohoto počtu je naprostá většina vystavena poprvé. 150 ukázek jsou zcela nové přírůstky pro muzejní sbírky. Z 11 vystavených modelů bylo 8 nově vytvořeno pro novou expozici. Přípravu i vytvoření geologické expozice podpořila řada odborníků a příznivců Oblastního muzea a galerie v Mostě.