e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Litvínovské divadlo připomene osudy obětí holocaustu

publikováno: 22.1.2019, kategorie: Divadlo a film, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V neděli 27. ledna se připomíná Den památky obětí holocaustu. Tragickou historii připomene Docela velké divadlo v Litvínově, které ve čtvrtek 24. ledna odehraje svou původní inscenaci Klára 3847 aneb Příliš mnoho hvězd. Příběh vychází ze skutečných událostí během druhé světové války, které prožila Klára Brodyová. Její postavu představuje vnučka skutečné hrdinky příběhu, herečka Lenka Lavičková.

Strhující inscenovaný dokument vychází ze skutečných událostí z období holocaustu během 2. světové války. Přibližuje příběh dívky Kláry Brodyové, která byla v roce 1942 pro svůj židovský původ odvezena do koncentračního tábora Osvětim a vězněna tam až do konce války. Její boj o přežití, překonání ztrát příbuzných a přátel, ale především nezlomná vůle přežít v nelidských podmínkách zaujala i režiséra Stevena Spielberga, který podle jejího vyprávění natočil jeden z dílů dokumentu o holocaustu v době, kdy už jí bylo 85 let a o největších hrůzách vyprávěla s naprostým klidem a obrovským nadhledem. 

Kláru Brodyovou, která žila až do své smrti v Mostě, hraje autorka hry, Klářina vnučka Lenka Lavičková. V režii Jurije Galina účinkuje celé Docela velké divadlo. 

Představení Docela velkého divadla v Litvínově se koná v rámci cyklu akcí k 80. výročí Křišťálové noci a Mezinárodnímu dni památky obětí holocaustu, které pořádá Oblastní muzeum a galerie v Mostě, Židovská obec Teplice a týdeník Homér. Představení Klára 3847 aneb Příliš mnoho hvězd začíná 24. ledna v 19,00 hodin. Vstupenky v ceně 200 Kč si můžete telefonicky objednat na čísle nebo 476 752 487, nebo e-mailem na propagace@docelavelkedivadlo.cz