e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 23. až 25. září

publikováno: 21.9.2022, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední zářijový víkend nabídne pestrou směs akcí, plnou dobrého jídla a pití. V Mostě se koná sladký festival a francouzský trh, v Teplicích jarmark chutí, v Oseku pivní slavnost a v Kadani vinobraní. Do přírody můžete vyrazit s vojáky na Kočičáku, s turisty do Valče nebo s lesníky do Litvínova.

Mobilisace na Kočičáku
Muzeum československého opevnění na Kočičáku nad Chomutovem připravuje na sobotu 24. září připomínku předválečné mobilizace. Program připomene také památku strážmistra Václava Staňka, který byl postřelen v Brandově v Krušných horách, takže začíná spanilou jízdou z Kočičáku na Brandov. Program v pevnostech začíná ve 12,00 hodin nástupem armády. Uvidíte ukázky střeleb, dobývání řopíku, výcviku či vojenskou kuchyň. Na večer je připraveno promítání filmů a od osmi do deseti hodin bude pevnostní linie nasvícena. Podrobný program v článku Mobilisace na Kočičáku připomene události z roku 1938.

Sladký festival
První ročník Sladkého festivalu si pro své návštěvníky připravil Central Most 24. září od 10,00 hodin. Na všechny bude čekat obrovské množství čokolády a sladkostí v různých tvarech, příchutích a vůních. Více se o této události dočtete v článku Festival v Centralu osladí sobotu.

Procházka parkem
Další procházka v zámeckém parku v Peruci bude vyprávět "Příběhy Patronů země České". Procházky se uskuteční  o víkendu 24. a 25. září od 11,00, 13,00 a 15,00 hodin. Vstupenky si můžete rezervovat na emailu: carodejkazestudanky@seznam.cz neb na fb Hanka Hanunu, lze přijít i bez rezervace. Vstupné je dospělí 160 Kč, studenti a senioři 120 Kč a děti do 12 let zdarma. I procházka Příběhy Patronů začíná jako vždy kouzlem u Boženiny studánky.

Francouzský trh
Farmářský trh spojený s francouzským a také se Dnem seniorů se koná v sobotu 24. září na Prvním náměstí v Mostě. Trhy začínají v 8,00 hodin. V 11,00 hodin uslyšíte kapelu Chanson a od 14,00 hodin Pitkin. K poslechu bude hrát také Plechovanka.

Pochod Barokní krajinou Valče
V sobotu 24. září se můžete projít dosud ne příliš objevenou valečskou krajinou na úpatí Doupovských hor a užijete si výhledy na barokní městečko Valeč. Trasy startují na zámku. Nejdelší 50kilometrové již od 7,00 hodin, kratší od 9,30 do 11,00 hodin. Jedna trasa měří 18 km a dětská trasa s úkoly 5 km. V cíli si u muziky budete moct opéct doupovský špekáček nebo se podívat do zámeckých interiérů, které budou otevřeny až do 23,00 hodin.

Člověk v přírodě
Od pátku 23. do neděle 25. září se na výstavišti v Lounech koná tradiční výstava drobného zvířectva a chovatelských potřeb. Výstava je spojená s výstavou Řemesla a kreativita. V exotickém pavilonu najdete hady, želvy, exotické ptactvo, v chovatelském máte možnost vidět i zakoupit drobná domácí zvířata. V rámci výstavy proběhne v sobotu soutěž O nejhezčího voříška a v neděli Krajská výstava psů. Otevřeno od 9,00 do 17,00 hodin.

Jarmark chutí
Všemi chutěmi a vůněmi to budou hrát o víkendu v Teplicích na kolonádě u Domu kultury a v okolí. V pátek 23. a sobotu 24. září bude otevřeno od 10,00 do 20,00 hodin. V pátek proběhne v kinosále šest přednášek o zdravém životním stylu. Trhy budou probíhat po oba dny na kolonádě, včetně kuchařských show na pódiu. Doprovodný program pro rodiny pak najdete v parku za Domem kultury. Vstup je zdarma.

Den za obnovu lesa
Baví vaše děti sbírat kaštany? Pak je vezměte v sobotu 24. září do kaštanové aleje na Loučkách v Litvínově. Od 9,00 do 13,00 hodin tam Lesy ČR přichystaly program, při němž se dozvíte o lesích a jejich přírodě a nebo ochutnáte zvěřinový guláš. Na místě s dětmi posbíráte kaštany, které pak lesníci odvezou do přezimovacích obůrek nebo do krmelců v lesích. Můžete přinést i již nasbírané z domova.

Divadlo na věži
Zážitkový výstup na věž radnice v Bílině doplněný o divadelní představení čeká návštěvníky v sobotu 24. září v 11,00 a 14,00 hodin. Představení vás vrátí do počátku 20. století. Vstupné je 50 Kč.

Octoberfest
Slavný bavorský festival piva byl inspirací pro akci na terase KD Stropník v Oseku. Čeká vás pivo v tuplácích, bavorské speciality a muzika. Začátek v 11,00 hodin.

Sousedský happening
Happening na nádraží, které neexistuje - to je nabídka k výletu do Rusové v Kryštofových Hamrech v Krušných horách. Dostanete se tam vlakem z Chomutova na lince do Cranzahlu. V 11,15 hodin vychází komentovaná procházka a ve 13,45 hodin pak začne samotný happening v Rusové, připomínající 150 let Buštěhradské dráhy. V program je hudební vystoupení, přednášky a workshop bubnování. Na závěr možnost společného posezení a vyprávění u táboráků do odjezdu posledního vlaku. 

Svatováclavská slavnost
V sobotu 24. září se v Bílce pod Milešovkou koná Svatováclavská slavnost, která začne fanfárami trubačů z kaple svatého Václava v 10,00 hodin. Přímo na Milešovce bude od 11,00 do 13,00 hodin připraven odborný výklad o práci zdejší meteostanice. Hlavní program pakzačíná ve 14,00 hodin v Bílce. Připravena jsou hudební vystoupení, zazní zvony kaple, dále divadlo, středověcí šermíři a jazzová kapela. Program doplní trh s regionálními produkty a řemsly a aktivity pro mládež ve stánku CHKO České středohoří.

Svatováclavské vinobraní
Ochutnat letošní burčák a víno můžete v kadaňském klášteře, kde v sobotu 24. září slaví sklizeň vína ze Svatováclavské vinice. Čekají vás nejen ochutnávky, ale také vystoupení cimbálové muziky, prohlídky sklípku i kláštera a stánky. V 9,00 hodin začíná v klášterním kostele mše, program v zahradách v 10,00 hodin. Součástí vstupného je i prohlídka kláštera, vstupenky stojí 100 Kč, děti do 120 cm zdarma.

Traktoriáda
Všichni milovníci zemědělské techniky by měli zamířit v sobotu do Skupic u Postoloprt. Koná se tam osmý ročník traktoriády. V 10,00 hodin projede obcí spanilá jízda a poté začínají závody.

Koncerty
Ve Studiu 3 v Mostě koncertuje ve čtvrtek 22. září od 19,00 hodin Luboš Pospíšil.
V rámci koncertů na vinici zahraje v pátek v Třebívlicích od 18,00 hodin David Koller.
V Městském divadle v Chomutově pobaví v sobotu 24. září od 21,00 hodin kapela Brutus.
Na nádvoří zámku Pátek na Lounsku koncertuje v sobotu 24. září od 18,00 hodin česko-holandská kapela Svatá voda.
Na zámku Červený Hrádek u Jirkova si můžete ve čtvrtek 22. září od 19,00 hodin vyslechnout koncert houslisty Václava Hudečka, který slaví 70 let. 

Další tipy můžete vyhledávat prostřednictvím Kalendáře akcí.

Foto: Město Kadaň.