e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Klášterec získal ocenění v krajském kole soutěže Památka roku

publikováno: 21.2.2023, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V loňském roce proběhla v Klášterci nad Ohří oprava jižní fasády zámku, na níž byly stejně jako v případě lázeňské restaurace použity ty nejkvalitnější materiály a šetrné barvy. To ocenilo Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

V rámci soutěže Památka roku 2022 pořádané Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska se projekt stal vítězem krajského kola v "malé" kategorii, tedy obnovy památek do 2 milionů Kč. Oprava zámku se financovala z rozpočtu města a opět ji provedla společnost HP STAV Jana Perouta.

"Klášterecký zámek patří k nejvýznamnějším historickým sídlům severozápadních Čech a je dominantou našeho města. Je v podstatě naší radostnou povinností či povinnou radostí jej udržovat v co nejlepším technickém a estetickém stavu poté, co byl v 2. polovině 20. století velmi zanedbáván," vysvětluje Lenka Fricová.

V kategorii tzv. velkých oprav zvítězila v Ústeckém kraji obnova hrobky rodinny Brass v Dolním Podluží. Z každého kraje postupují do celostátního kola soutěže po jedné památce z každé kategorie.

 Foto: Štěpán Malast