e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zámek Nový Hrad: Kratší sezóna, více návštěvníků

publikováno: 20.11.2020, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Turistická sezóna na Novém Hradě v Jimlíně na Lounsku začala se zpožděním, skončila dříve a ještě se musela obejít bez tradičních akcí, přesto byla návštěvnost zámku příjemným překvapením. Dorazilo víc lidí než v předešlých sezónách.

Letos byl zámek otevřen jen od 25. května do 11. října a přišel o všechny své velké tradiční jarní akce jako Velikonoce, Novohradská pouť nebo Den dětí. Naštěstí o prázdninách už mohlo proběhnout celé Zámecké kulturní léto s divadlem, hudebním festivalem nebo Kinematografem bratří Čadíků. "V omezeném rozsahu se uskutečnil letošní přednáškový cyklus a noční prohlídky. Velký ohlas návštěvníků přinesla také Noc kostelů v zámecké kapli sv. Josefa a Novohradské strašení. Největším lákadlem letošní sezóny ovšem byla výstava České korunovační klenoty na dosah aneb osudy 22 korunovaných panovníků," říká Marek Zlatohlávek, pracovník vztahů k veřejnosti. Od začátku července, kdy se otevřela, ji navštívilo téměř 6,5 tisíce lidí.

"Velký návštěvnický zájem zaznamenaly také další prohlídkové okruhy – Zámecké interiéry, Hospodářské zázemí a Zámecká věž, kde návštěvnost dosáhla vyšších hodnot, než v předešlých, nezkrácených sezónách. Vysokou vytíženost zaznamenaly rovněž pokoje v Zámeckém penzionu na prvním nádvoří," chválí sezónu M. Zlatohlávek. „Je to pro nás velké překvapení a hlavně důvod k radosti, že návštěvníci i přes veškeré komplikace spojené se složitou epidemiologickou situací zvolili jako cíl svých výletů právě Nový Hrad,“ doplnil ředitel zámku Josef Kabát. 

O osudu Adventního setkání, která se má konat 5. prosince, zatím rozhodnuto není. "Dobu po uzavření pro veřejnost tradičně využíváme k úklidu, údržbě zeleně v areálu a kolem něj, drobným opravám, doplnění prohlídkových tras a dalším činnostem, abychom v příštím roce mohli přivítat návštěvníky opět v plném lesku a s atraktivním programem," uzavírá ředitel zámku.