e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Central Most prochází rozsáhlou rekonstrukcí za stovky milionů

publikováno: 20.6.2022, kategorie: Zajímavosti, autor: Klára Čechová

Sdílet: facebook twitter google+

Jediné nákupní centrum v Mostě a širokém okolí, Central Most, prochází kompletní rekonstrukcí. Ta začala již v první polovině roku 2020, kdy zcela nový nádech dostala jídelní zóna, v loňském roce byly kompletně zrekonstruovány společné prostory centra včetně osvětlení a dlažeb. Letos čeká centrum úprava hlavních vchodů, v dalším roce pak renovace venkovní fasády a zeleň.

V mosteckém obchodním centru Central Most, který je součástí investiční skupiny EPG (European Property Group), pokračuje nákladná rekonstrukce, která je rozdělena do několika etap. První dvě proběhly v posledních dvou letech, další jsou naplánovány na následující měsíce. “Veškeré práce, které prozatím proběhly, jsme realizovali během plného provozu centra, ale využili jsme samozřejmě i nouzového stavu a během něho jsme zrekonstruovali jídelní zónu a vyměnili 13 let starou dlažbu a osvětlení,” říká Jiří Volf, vedoucí investic a akvizic skupiny EPG. Zákazníci mohli sledovat postupnou proměnu foodcourtu inspirovaného okolní krušnohorskou přírodou a dnes se mohou usadit v zóně mechového a borůvkového háje, u Vlčí jámy či v horské chatě. “Všudypřítomná zeleň připomene každému obyvateli Mostu místa, která máme s Krušnohořím spojená,” dodal Jiří Volf.

central_vizualizace_2.jpgDalší fází modernizace byla pokládka nové dlažby a instalace nového LED osvětlení. I při návrhu těchto dvou klíčových změn se investor řídil inovacemi a aktuálními technologickými požadavky, ale zároveň se zohlednila i ekologická hlediska a snaha o design s přírodními prvky. “Inspirací pro návrh typu dlažby a vzorů pro její položení byla evropská středověká města, jejich náměstí a promenády. Zaujala nás kombinace původní atmosféry s moderními trendy,” říká Linda Ryšavá, ředitelka plánování a výstavby skupiny EPG. Nakonec architekti zkombinovali dlažbu matnou a lesklou s různými vzory, aby poskytovala větší rozmanitost a zapamatovatelnost zón v obchodním domě. 

“Co se týče osvětlení, i zde jsme kladli důraz na moderní prvky, které jdou ruku v ruce s ekologickou udržitelností,” doplňuje Linda Ryšavá. Zákazníci tak mohou v Centralu vidět různorodá závěsná svítidla, která dotvářejí dojem jednotlivých uliček a náměstí.

V těchto měsících postupně dochází k úpravě vchodů. Vyměňují se klasické posuvné dveře za otočné, které budou energeticky úspornější. Zásadní proměnou pak projde exteriér Centralu. Ten dostane nové fasády, výsadbu keřů na ochozu střechy či fotovoltaické panely. Vlastník centra přemýšlí i o nabíječkách na elektromobily či automyčku. Vlastník nákupního centra investuje v regionu přes sto milionů korun.