e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dubský Dům porcelánu vystavuje keramické a porcelánové sošky

publikováno: 20.3.2023, kategorie: Výstavy, autor: Jana Tanzmannová

Sdílet: facebook twitter google+

Dům porcelánu s modrou krví v Dubí nabízí na nové výstavě dílo mladé designérky a studentky UMPRUM v Praze Luisy Bělohlávkové. Výstava nazvaná Viva La Mamma představuje její sérii figurální keramiky na téma mateřství. Čas na návštěvu máte do 27. dubna.

Ačkoli se Luisa Bělohlávková původně na střední škole zabývala studiem designu nábytku, zakotvila nakonec v Ateliéru keramiky a porcelánu na UMPRUM v Praze u Maxima Velčovského a Milana Pekaře. Práce s keramickou hlínou a porcelánem jí oslovila, zejména protože umožňuje přímý kontakt s hmotou a práci rukama, která jí baví. A ukázalo se, že to byla správná volba. Tvárnost a nekonečné možnosti, které hmota nabízí, propojuje s charakteristickou ilustrací. Hravé a fantaskní sošky, umělecké objekty, ale i užitý porcelán Luisy Bělohlávkové jsou inspirované jejím životem a věcmi, které ji obklopují. Objekty každodennosti zachycené s jistou dávkou exprese, záměrné nedokonalosti a naivity zpracování jsou přirozené a lidské. Její práce je snadno rozpoznatelná a už teď těší uznání a oblibě na české designové scéně. 

Výstava Viva La Mamma představí její nejnovější práci, sérii keramických a porcelánových sošek na téma mateřství, která opět reflektuje její vlastní zkušenost. Tyto figury symbolizují jednotu a zároveň i diverzitu každého jednoho příběhu a odráží všechny radosti i těžkosti, které se k tomuto tématu vážou. Vlastními slovy Luisy Bělohlávkové jsou „matky zobrazené jako bojovnice, statné bohyně tak, jak je v mých očích vidím. Materiál zas ukazuje na jejich křehkost, ač není na první pohled viditelná. Stačí málo a rozletí se na desítky malých kousků, ale neznamená to, že to tak musí zůstat napořád. Alegorií mateřství tak vzdávám hold ženám, kterých se toto téma jakkoliv dotýká.“ Výstavu Luisy Bělohlávkové můžete vidět do 27. dubna v Domě porcelánu s modrou krví v Dubí. Otevřeno je ve všední dny od 9,00 do 16,00 hodin, v sobotu do 14,00 hodin.