e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jazzová princezna na českém turné vystoupí i v Chomutově

publikováno: 18.11.2021, kategorie: Hudba, autor: Pavlína Skopová

Sdílet: facebook twitter google+

O hudbě říká, že je její nejlepší přítel. Je celosvětově úspěšná zpěvačka. A někteří ji dokonce přirovnávají k ikoně jazzu Elle Fitzgerald. Do chomutovského divadla přijede na konci listopadu Melanie Scholtz, držitelka mnoha nejrůznějších jazzových ocenění.

Zpěvačka, která se narodila v Jižní Africe a dnes žije v New Yorku, zavítá do Chomutova v rámci svého východoevropského turné. „Na koncertech ji budou doprovázet ještě norský kontrabasista Jo Fougner Skaansar a český bubeník Tomáš Hobzek. V tomto triu vystoupí i u nás v Chomutově,“ doplňuje hudební sestavu jednatelka společnosti Kultura a sport Chomutova Věra Fryčová.

Posluchači se mohou těšit na sametově zbarvený černošský hlas a okouzlující charisma jedné z nejprestižnějších jazzových zpěvaček světa. A nutno dodat, že uznání a poct se jí nedostává jen od nadšených posluchačů, ale také od hudebních kritiků či kolegů hudebníků. Díky své precizní pěvecké technice a dokonale procítěnému projevu získala už v roce 2002 ocenění Best Jazz Vocalist a následovaly další a další – namátkou třeba Standard Bank Young Artist award v kategorii jazz (2010) či Winner of Jazz á Juan Rélévation competition (2012).

Hudební kořeny má v rodině, sama se od pěti let učila hrát na piano, v rodném Kapském městě vystudovala operní zpěv. Své první album Zillion Miles vydala v roce 2006 a dnes je jednou z nejúspěšnějších jazzových zpěvaček na světě. „Znalci ocení, že ji ke spolupráci zvaly i špičky z oboru jako třeba Wynton Marsalis, Bobby McFerrin, The Lincoln Jazz Orchestra nebo Al Jarreau,“ dodává Fryčová.

Melanie Scholtz se vypravila na podzimní turné po vydání své nového alba Kindred. Vyšlo v říjnu a hudebně ji na něm doprovází právě norský hudebník Jo Skaansar. Během své tour vystoupí ve čtrnácti českých a jednom polském městě. Chomutov je v pořadí třetím městem, koncert proběhne v chomutovském divadle ve středu 24. listopadu. Začátek je v 19,00 hodin, vstupenky za 150 Kč už je možné zakoupit v předprodeji.