e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výstava Tajemný Rudolf II. na Novém Hradě končí za dva týdny

publikováno: 18.10.2021, kategorie: Výstavy, autor: Matěj Šedivý

Sdílet: facebook twitter google+

Ještě dva týdny máte na návštěvu zámku Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku, který v neděli 31. října zakončí tuto turistickou sezónu. Prodloužena zde byla atraktivní multimediální výstava o císaři Rudolfu II. Pak už se zámek začne chystat na adventní program.

Přes veškerá omezení provozu související s opatřeními proti šíření koronaviru, přilákaly expozice a kulturní akce Nového Hradu v Jimlíně během letních měsíců k návštěvě několik tisícovek návštěvníků. „Rozhodli jsme se vyjít vstříc všem lidem, kteří nestihli doposud navštívit multimediální výstavu Tajemný Rudolf II., kterou jsme na letošní sezonu připravili, proto prodlužujeme výstavu až do konce měsíce října, kdy současně končí návštěvnická sezona na zámku,“ uvedl ředitel Zámku Nový Hrad Josef Kabát. Výstava atraktivním způsobem přibližuje známá i méně známá fakta ze života Rudolfa II., který udělal z Prahy kulturní a vědecké centrum tehdejšího světa. Nejznámějším představitelem Rudolfa II. je bezesporu Jan Werich, jehož nedávno objevený syn, Jiří Werich Petrášek, provází návštěvníky výstavou coby císař Rudolf z velkoplošných obrazovek. Kromě nahlédnutí do alchymistické laboratoře nebo kunstkomory, uvidí návštěvníci rozhodující okamžiky Rudolfova života prezentované formou tzv. minidioramat. Seznámí se také s císařovým osobním a rodinným životem. 

Kromě probíhající výstavy láká zámek rovněž na stálé prohlídkové okruhy - Zámecké interiéry, Hospodářské zázemí a Zámeckou věž, která nabízí daleký rozhled do okolní krajiny. Zámek je otevřen pro veřejnost až do 31. října od úterý do pátku od 10,00 do 15,00 hodin, o víkendech a ve státní svátky od 10 do 16 hodin. Poslední prohlídka odchází 30 minut před koncem otevírací doby.

Poslední letošní plánovanou akcí je tradiční Adventní setkání na Novém Hradě, které by mělo proběhnout v sobotu 4. prosince od 10,00 do 17,00 hodin.