e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 19. až 21. června

publikováno: 17.6.2020, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Přivítejte tento víkend léto. Nabízíme vám k tomu spoustu zajímavých akcí – Sluncovrat ve skanzenu, sousedské odpoledne v Teplicích, letecký den v Žatci, cyklozávody v Mostě, noční karneval v Pátku nebo start první etapy Ohřecké Osmičky.

Sluncovrat
Oslavy letního slunovratu se chystají jako první letošní akce v Archeoskanzenu v Březně u Loun. V sobotu 20. června od 10,00 do 18,00 hodin můžete zažít pravěk – třeba pravěké vaření, stavitelství, malování na tělo, experimentální kremaci a pohřební rituál a pro děti je připraveno divadlo a tvoření. Na ohni si můžete něco opéct. Vstupné dobrovolné, doporučeno 160 Kč na rodinu.

Slet letadel
Jubilejní třicátý slet letadel spojený s dětským dnem na letišti Macerka v Žatci se bude letos konat v sobotu 20. června od 10,00 hodin. Připraveny jsou ukázky bojových vrtulníků MI 17, historická letadla s ukázkou pilotáže a vzdušného boje, letadlo Antonov AN2, ukázky ultraligthů, modelářů, dětské soutěže a vyhlídkové lety a spousta dalšího programu. Vstupné je 120 korun pro dospělé, děti 50 korun.

Zahájení sezóny v Krušných horách
V sobotu 20. června odstartuje v Krušných horách cyklojízdou turistická sezóna 2020. Po horách vás provede průvodce. Připojit se můžete buď na Novém městě v Krušných horách nebo již v Louce u Litvínova v 9,46 hodin nastoupit do vlaku. Trasa vede přes Pastviny, Žebrácký roh, Český Jiřetín, zámek Lichtenwald na Klíny, kde je cíl s občerstvením. Trasa měří asi 43 km. Přihlášky na info@krusne-hory.org.

Osecké trhy
V Oseku se nově začínají pořádat každé dva týdny, vždy v sobotu v areálu kláštera, řemeslné trhy. Prodávat se budou například nože, svíčky, šperky a další. První se konají tuto sobotu 20. června, další pak 4. července, a to od 8,00 do 16,00 hodin.

Extrém Bike Most
Přestože to dlouho vypadalo na krach, přesto se tradiční cyklistický závod Extrém Bike Most letos pojede. Start je opět na hipodromu, a to v sobotu 20. června. Připraveny jsou trasy pro profesionály, amatéry i děti. Podrobnosti se dozvíte na www.klmost.cz, kde je možné se také registrovat.

Tajemství klášterecké minulosti
V pátek 19. června v osm hodin večer se opět můžete přijít projít Kláštercem nad Ohří a vyslechnout si tajemné příběhy z historie města i zámku v podání členů Divadelního spolku Klas. Začátek je u zámku, počet míst omezen, proto je nutná rezervace na 474 375 436.

Za pohádkou na zámek
V zámecké zahradě v Duchcově se v pátek 19. června odehraje hudební pohádka O mlynářce Apoleně v podání divadla „M“. Vstup je zdarma a začátek ve 21,00 hodin.

Koncert ve vinařství
Vinařství Johann W v Třebívlicích na Mostecku zve v pátek 19. června koncert kapely Krucipüsk. Hrát se bude v rámci letních koncertů na letním parketu. Otevřeno bude od 18,30 hodin, nejprve vystoupí předkapla Nanday a poté od 20,15 hodin hlavní host večera.

Sparťanské hry
Ve Strupčicích na Chomutovsku můžete v sobotu 20. června vyrazit na Spartan Games, letos zaměřené na orientaci v terénu. Vyzkoušíte si jeden z nejprestižnějších překážkových závodů na světě, který však podle pořadatelů zvládne kdokoliv. Přihlášky na satgstrupce@seznam.cz, vstupné dobrovolné. Sraz je v 9,30 hodin ve sportovním areálu Strupčice, start mezi 10. a 11. hodinou.

Ohřecká osmička
V neděli 21. června konečně může odstartovat etapový závod Dolním Poohřím – Ohřecká osmička. Provede vás Podbořanskem – konkrétně zámeckým parkem v Krásném Dvoře. Start je v neděli od 11 hodin. Trasa měří 4,3 km. Podrobnosti o sportovním seriálu se dozvíte v článku Ohřecká Osmička odstartuje až v červnu.  

Živé Teplice
Pátý ročník sousedské slavnosti se koná v sobotu 20. června v Šanovském mušli v Teplicích. Akce se drží motta vytváření komunity obyvatel a mohl se do ní přihlásit každý, kdo něco zajímavého vytváří. Můžete se proto těšit na hudební vystoupení místních umělců, občerstvení, výstavu obrazů, divadélko pro děti, program neziskových spolků, trh s autorskými výrobky i jógu. Program začíná ve 14,00 hodin.

Festival na Hřebíkáně
Hřebejkárna Fest se jmenuje hudební festivalu, který vypukne v sobotu 20. března od 15,00 hodin v rekreačním centru Hřebíkárna v Chomutově. V punkrockovém stylu zahrají Hot Pants, Covers for Lovers, Vision Days, Totální nasazení a E!E. Vstupenek je omezené množství.

Sinutecké kuropění
Ornitologická vigílie ke cti a slávě sv. Víta, patrona kaple se studánkou, se koná v Sinutci v Českém středohoří (u Libčevsi na Lounsku). Kromě drobných prací kolem kaple vás čeká tradiční odchyt okolních ptáčků s povídáním ornitologa z Muzeum města Ústí nad Labem Vaška Berana. Dále zde po takřka sto letech zazní slova dávného ústeckého ornitologa Josefa Alfreda Taubmanna o hříších lidstva vůči ptactvu v překladu Jana Kvapila z Katedry germanistiky FF UJEP Ústí nad Labem. Večeři si uvaříte společně v kotli nad ohněm, ingredience s sebou, nocleh ve stanu či pod širákem. Začátek je v sobotu 20. června, a to kdykoliv dorazíte.

Steampunk v Pátku
Kostýmovaný zámecký piknik a noční karneval na zámku Pátek u Loun začíná v sobotu 20. června v poledne. Čeká vás piknik, kroket, soutěže o ceny, volná zábava, fotografování, večer zahradní karneval v benátském stylu v maskách, tanec, hudba, zpěv za svitu svící a loučí. Zámek nabízí možnost ubytování ve spacáku nebo spaní ve stanech v parku. Vstupné: láhev něčeho dobrého a talíř pochutin, neboť občerstvení bude formou švédského stolu z donesených zásob. Povinný dress code: především Steampunk, Dieselpunk, Victorian - Bram Stoker's Vamp, Baroque, ale uvítáme i Gothic, Vinage, První republika a uniformy.

Další tipy můžete vyhledávat prostřednictvím Kalendáře akcí.  

Foto: Aeroklub Žatec.