e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mobilní audioprůvodce láká na cestu mezi žatecké komíny v roce 1913

publikováno: 17.5.2022, kategorie: Turistika, autor: Monika Merdová

Sdílet: facebook twitter google+

Nového průvodce do každého chytrého telefonu vytvořil spolek A dál? ve spolupráci s vývojáři aplikace TourStories. Žatecká trasa Mezi žateckými komíny bude dostupná v polovině května, v rámci žatecké Muzejní noci proběhne v pátek 20. května v 17,00 hodin i její slavnostní spuštění.

Sraz je na náměstí Svobody před žateckým Infocentrem: “Průvodce pokřtíme a projdeme společně jeho trasu, která má něco přes dva kilometry. Vysvětlíme, jak to celé funguje a nastíníme, jak náročná příprava byla. Jsme zvědaví na ohlasy,” zve za spolek A dál? Monika Merdová.

K úspěšnému absolvování prohlídky je třeba mít v chytrém telefonu nainstalovanou aplikaci TourStories a mít jej dostatečně nabitý. Se vším poradí přímo v infocentru, kde procházka také začíná. Na každém ze sedmi stanovišť vám aplikace nabídne spoustu historických fotografií, které doplňují samotný audiovýklad. “Pro namluvení textů jsme se spojili s divadelníky z Opery Žatec, kteří se úkolu zhostili skvěle. Výsledkem je dramatizované vyprávění, při kterém se určitě nudit nebudete,” láká Eva Sladká z A dál?.

Audioprůvodce uživatele zavede do prosperujícího Žatce roku 1913. Svým perným pracovním dnem nás provede dvojice architektů Wilhelm Fuchs a Hildebert Kolbe. Zasvětí návštěvníky na sedmi zastaveních nejen do stavitelské praxe, odhalí také třeba společenské nálady nebo gastronomické perličky doby.

Na počátku projektu byla grantová výzva od iniciativy Objevujme Česko, v níž se žatecký spolek A dál? umístil na třetím místě a získal na audioprůvodce 60 tisíc korun. Pořádá také architektonické procházky či veřejné debaty o aktuálním dění, zasloužil se o vypsání architektonické soutěže na prostranství před Zlatým chmelem v Podměstí a v září 2021 publikoval Architektonickou mapu města Žatce, podpořenou z participativního rozpočtu města. 

TourStories je mobilní aplikace a platforma pro sdílení komentovaných prohlídek a digitálních průvodců. Nabízí interaktivní prohlídky muzeí, galerií, hradů, zámků i měst po celé České republice.