e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zastupitelé Moldavy rozhodli: Místo prodeje záchrana nádraží

publikováno: 17.2.2021, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Zastupitelstvo obce Moldava v Krušných horách dalo zelenou projektu rekonstrukce historického moldavského nádraží. Záchrana může začít díky získané dotaci z programu na renovaci brownfieldů. Atraktivní turistická dráha do hor tak má šanci získat důstojné zázemí.

Zastupitelé Moldavy odosouhlasili projekt rekonstrukce na svém zasedání minulý týden. Před dvěma lety přitom bylo rozhodnuto, že obec nádraží, které je kulturní památkou, prodá.

Rekonstrukce nádraží je součástí projektu znovupropojení moldavské dráhy z Mostu až do Freibergu. V současné době totiž chybí na německé straně asi osm kilometrů trati, nicméně už tam například začala rekonstrukce nádraží ve Freibergu. "V budově moldavského nádraží je mimo jiné plánována obnova restauračního provozu, který zde má tradici už od 19. století. Součástí záměru je také vznik prostor pro drobnou řemeslnou výrobu," informovala starostka obce Lenka Nováková.

O propojení tratí a obnovu nádražní budovy usiluje zájmová skupina dvaceti českých a saských měst a obcí. Koordinátorem zájmové skupiny je Nadační fond "Moldavská dráha / Teplický Semmering", který obci pomohl zajistit registraci nádražní budovy do programu Brownfield Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. "Obec má díky registraci do programu možnost získat na sanaci budovy dotaci ve výši 50 milionů Kč. Finanční podíl obce na rekonstrukci budovy představuje 2,5 milionu Kč," vysvětlila starostka. Na získání těchto peněz byla koncem roku 2020 vyhlášena veřejná sbírka. Do této chvíle se na ní sešlo přes 60 tisíc korun. Přispět můžete na transparentní účet 135 444 135/2010. 

Foto: Moldavská dráha / Teplický Semmering / "Most - Freiberg"