e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lounská plavecká hala sbírá architektonické ceny

publikováno: 17.1.2022, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Výjimečná architektura nové Městské plavecké haly v Lounech si vysloužila další ocenění. Po loňském úspěchu ve Stavbě roku si nyní odnáší i 1. místo v soutěži Stavba Ústeckého kraje 2021 jako nejlepší realizace za uplynulé dva roky. Porota ocenila elegantní zasazení budovy do svažitého pozemku s terénním zlomem a také odvážné architektonické řešení pro maximální využití slunečního svitu. Louny bodovaly v soutěži hned dvakrát.

Titul Stavba Ústeckého kraje 2021 je již několikátým ocenění pro tuto stavbu. Ambiciózní architektura plavecké haly, která zároveň respektuje okolní krajinný ráz, si od jejího dokončení v roce 2020 vysloužila obdiv laické i odborné veřejnosti. V loňském roce získala i titul Stavba roku 2021, čímž se zařadila mezi elitní projekty na české architektonické scéně. Za projektem Městské plavecké haly Louny stojí brněnský ateliér dkarchitekti, jehož lídrem je Ing. arch. David Kudla. 

Při návrhu se autoři nechali inspirovat zvlněnými křivkami Českého středohoří, kterými se návštěvníci mohou kochat při výhledu z tobogánové věže nebo venkovního ochlazovacího bazénku. Budova má tvar zkoseného hranolu, který reflektuje sklon terénu a využívá přirozeně utvořené nerovnosti k bezbariérovému napojení vchodů pro obě podlaží objektu.

Ostře řezaný černý krystal ukrývá příjemný teplý interiér, kterému dominuje pětadvacetimetrový bazén obklopený dlažbou v barvě slonové kosti a obklady z modřínového dřeva. „Do výsledného řešení se promítl také kontrast vnitřního a vnějšího prostředí, kdy venku prochází lidé zabalení kvůli zimě a větru v kabátech a čepicích, zatímco za tenkou skleněnou stěnou se v teple pohybují plavci jen v nejnutnějším oblečení. Napětí těchto protikladů se nám projevilo zvlněním skleněné fasády, která tvoří hranici těchto dvou světů, podobně jako napětí v tektonických deskách utvořilo křivky Českého středohoří,“ popisuje David Kudla.

Plavecká hala ale není jedinou stavbou v Lounech, kterou ocenila porota v soutěži Stavba Ústeckého kraje 2021, vyhlašované letos podeváté. Na třetím místě se umístil Zelený dům - nový bytový v areálů bývalých kasáren v Lounech, kde postupně vyrůstá rezidenční čtvrť. Druhé místo obsadila rekonstrukce objektu kulturního střediska města Chlumec na městský úřad. Zvláštní cenou hejtmana Ústeckého kraje a Cenou ČKAIT byla oceněna výstavba Biotechnologického systému pro čištění důlních vod dolu Kohinoor u Mariánských Radčic. Odborníci posuzovali stavby z let 2019 až 2020. 

Foto: Studio dkarchitekti.