e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výstava v Teplicích se otevře na jediný den

publikováno: 16.12.2020, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Jeden jediný den, ve čtvrtek 17. prosince odpoledne si můžete v jízdárně teplického zámku prohlédnout sbírku historických fotografií Františka Friedricha. Ten zachytil lázeňské Teplice a jejich okolí v druhé polovině 19. století. Původně se měla otevřít v pátek, to už ale musí být muzea opět zavřená. Muzeum prodlouží otevírací dobu až do osmi večer.

Původní termín otevření výstavy Regionální muzeum Teplice posunulo a přístupná bude ve čtvrtek od 15,00 do 20,00 hodin. Otevřeno bude zdarma. V pátek už zůstane kvůli vládním opatřením muzeum zavřené a výstava bude znovu k vidění po jejich uvolnění.

Výstava kurátorky Mgr. Pavlína Boušková představí Františka Fridricha (1829-1892), nejvýznamnějšího českého fotografa a vydavatele fotografických pohlednic 2. poloviny 19. století, který získal jako jediný tehdejší fotograf z Čech i mezinárodní věhlas. Nejvíce se proslavil snímky Prahy a lázeňských měst.

V lázeňské sezóně jezdil fotografovat do lázní, kde nacházel bohatou klientelu. Vedle Prahy a Karlových Varů se Teplice staly Fridrichovým nejoblíbenějším fotografickým místem. Specializoval se na místopisnou fotografii, vydával celé fotografické cykly. V Teplicích provozoval sklad a sezónní fotografický ateliér. V roce 1867 si zřídil vlastní fotografické nakladatelství a otevřel obchod v ateliérové stavbě na střeše Kávového salónu. Koncem 60. let a v 70. letech měl působiště v domě zvaném Lesní zámeček na Laubeho náměstí.

Teplické muzeum spravuje rozsáhlou sbírku Fridrichových fotografií. Jedná se o snímky míst v Teplicích a okolí včetně několika stereoskopických fotografií. Jedinečné je album fotografií Teplic a okolí, které bylo vystaveno na Světové výstavě ve Vídni v pavilónu o lázních v roce 1873. Na výstavu muzeum vybralo z rozsáhlé sbírky více než dvě stovky snímků.

Na výstavě, která trvá do 18. dubna příštího roku, uvidíte originální fotografie i velkoformátové reprodukce snímků a jsou rozděleny podle lokality.

Foto: Archív Regionálního muzea v Teplicích.