e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 18. až 20. září

publikováno: 16.9.2020, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Blížící se podzim můžete přivítat v archeoskaneznu, další památky se otevírají v rámci Dnů evropského dědictví, na lanovce na Klínech i zámku Nový Hrad bude strašit, do Skupic se sjedou traktory, na Kočičáku připomenou mobilizaci… dvě desítky tipů vám zpestří zářijový víkend.

 

 

Kvaš
Oslava podzimní rovnodennosti našich dávných předků se chystá v archeoskanzenu v Březně u Loun. Čeká vás řada experimentů, například pravěká orba a setí, moštování, výroba mouky a pečení placek chleba, výroba žaludové kávy, zpracování ovoce a také testy, co všechno z přírody se dá jíst. Pokud vám toto nebude chutnat, bude k dispozici oheň na opečení buřtů. Akce se koná v sobotu 19. září od 10,00 do 17,00 hodin. Vstupné dobrovolné.

Dubská slavnost
Město Dubí pořádá o víkendu slavnost u příležitosti 114. výročí posvěcení kostela Panny Marie. Slavnostní zahájení s koncertem Hradišťanu a Jiřího Pavlici v kostele se koná v pátek 18. září v 17,00 hodin. Sobotní program u kostela začne ve 13,00 hodin, zazpívá Jindra Kejak, Standa Hložek nebo Kamélie. V neděli v 11,00 hodin se koná slavnostní mše. Vstup je volný, ale na koncert Hradišťanu je nutné rezervovat vstupenky.

Řezbářský plenér
Co všechno se dá zvládnout motorovou pilou, zjistíte o víkendu v areálu Kyselka v Bílině, kde budou řezbáři tvořit nové postavy do Pohádkového lesa Bílina. Podívat se můžete přijít v pátek od 17,00 a v sobotu od 11,00 hodin na speedcarving show. V pátek od 18,00 hodin se koná večerní párty s živými kapelami, v sobotu od 21,30 hodin pak dražba soch.

Babí léto na Kyselce
Zároveň můžete navštívit na koupališti Kyselka festival Babí léto, a to v sobotu 19. září. Začátek je po poledni, hrát budou kapely Lipo, Monokl, Křáp, Jaroslav Samson Lenk, Robert Křesťan & Druhá tráva a další.

Strašidelná lanovka
Na Klínech na sjezdovce budou opět řádit strašidla. Čeká vás tajemná atmosféra nočního lesa, plného strašidel a bohatý program pro děti i dospělé. Stezka vás dovede po sjezdovce dolů a poté se svezete lanovkou. V pátek i sobotu stezka startuje od 19,00 do 20,45 hodin pro menší děti, pro nebojácné od 20,45 hodin. Od 18,00 hodin návštěvníky pobaví Divadlo v Pytli a ve 21,30 hodin se koná fireshow. Vstupné je 150 Kč pro dospělé, 100 Kč pro děti, rezervují se on-line na https://booking.zimlet.cz/. 

Dny evropského dědictví
Minulý víkend začaly Dny evropského dědictví, které otevírají historické památky, nabízí netradiční prohlídky a zpřístupňují i jindy uzavřená místa. Tento víkend 19. a 20. září můžete vyrazit na komentované prohlídky v Klášterci nad Ohří, do Žateckých dvorků nebo na prohlídku památek v Chomutově. Podrobnosti najdete v článku Dny otevřených památek pokračují i tento víkend.

Zámecké strašení
Na zámku Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku chystá v sobotu 19. září strašidelný večer. Program potrvá od 17,00 do 22,00 hodin, vystoupí kejklíř, historičtí šermíři, klauni a také uvidíte ohňovou show. Vstupné je dobrovolné.

Výstava hub
V Žatci v hotelu Černý orel se otevře 34. podzimní výstava hub. K vidění tu bude žatecká úroda v pátek a sobotu 18. a 19. září vždy od 8,00 do 18,00 hodin.

Pestrofest
V Žatci na Hošťálkově náměstí se v sobotu 19. září koná hudební festival, začátek je v 16,30 hodin.

Neděle pro děti
Žatec ještě jednou. Neděle tu bude patřit dětem. Ve 13,00 hodin začíná v prostoru Informačního centra Chrámu chmele a piva zábavné odpoledne s Asterixem a Obelixem, vstup je zdarma a program potrvá do 17,00 hodin. Už v 15,00 hodin ale začíná v Klášterní zahradě loutkové představení Očkonosík. A aby to ho nebylo málo ve stejný čas začíná v Městském divadle Žatec Velká cirkusová pohádka.

Pouliční festival
Dovalte na Vale je název pouličního festivalu jídla, hudby a pití, který oživí v sobotu 19. září lounskou ulici na Valích. Zdejší podniky spojily své síly, aby uspořádaly pouliční párty. Akce začíná v 11,00 hodin, hrát budou kapely Rohypnol Mississippi Ausig, Flover Cover a další.

Babí léto v h(H)robu
Město Hrob a Divadlo v Pytli pořádá v sobotu 19. září program nazvaný Babí léto. Hrát bude kapela Pontiac, chystají se soutěže, zábava, občerstvení a soutěž o nejhezčí „babu“. Začátek v 15,00 hodin v prostranství „zbořeniště“ kostela.

Mobilizace na Kočičáku
Muzeum československého opevnění na Kočičáku nad Chomutovem připomene v sobotu 19. září výročí mobilizace československé armády v roce 1938. Všechny zdejší bunkry a další objekty budou přístupné od 10,00 do 20,00 hodin. Každou sudou hodinu mezi 10. a 18. hodinou budou probíhat komentované prohlídky po linii opevnění. V 15,00 hodin je naplánována ukázka dobývání řopíku německou armádou.

Narozeninová oslava kostela
Kostel Nejsvětější Trojice v Klášterci nad Ohří slaví 350. výročí od svého vysvěcení. Oslava bude probíhat v neděli 20. září odpoledne v kostele i farní zahradě. Podrobnosti o programu se dozvíte v článku.

Ukončení sezóny v Mostě
Turistickou sezónu v Mostě ukončí pěší i cyklisté v neděli 20. září programem Babí léto. Cyklisté startují v 10,30 hodin od kostela Nanebevzetí Panny Marie, připraveny jsou dvě trasy 5 a 10 km. Pěší mohou vyrazit na desetikilometrovou nebo poloviční procházku k Jezeru Most. Ti startují již v 10,00 hodin a trasa je doplněna komentovanými stanovišti. V cíli čekají turisty drobné odměny, občerstvení a doprovodný program u kostela. 

Musica Apostolorum
V Postoloprtech se koná hudební festival. Probíhat bude ve dvou dnech. V pátek 18. září koncertuje smíšený komorní sbor En Arché se sbormistrem Vojtěchem Jouzou a v neděli 20. září v 16,00 hodin sólohornista České filharmonie Ondřej Vrabec s hosty. Oba koncerty se konají v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Vtelenská pouť
V sobotu 19. září se koná ve Vtelně u Mostu pouť spojená s dětským dnem. Od 10,00 hodin je připraven program pro děti s Divadlem Mazec, hrát bude zábavová kapela Tandem, skupiny Promile, Malá modrá obluda, Wan Men Sonk, revival Michala Tučného a Ovečky a ostatní. Těšit se můžete na kolotoče, občerstvení.

Traktoriáda
Milovníci zemědělské techniky si dají sraz v sobotu 19. září ve Skupicích u Postoloprt. Sraz je v 8,00 hodin a v deset vyjede spanilá jízda. Poté následují soutěže a závody traktorů.

Pochod za Večernicí
Než vyjde Večernice je název noční dobrodružné hry, kterou pořádá Dětská organizace Zálesák. Pohádková brána bude otevřena v sobotu 19. září od 20,00 do 21,00 hodin u koupaliště pod Resslem v Mostě. Děti čeká procházka nočním strašidelným lesem, na konci cesty táborák a opékání buřtů. S sebou baterku, vhodnou obuv, dospělý doprovod a buřty. Startovné 25 korun.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí.