e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Příběh české princezny a dánské královny odhaluje teplické muzeum

publikováno: 16.6.2022, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Před 810 lety let zemřela oblíbená dánská královna Dagmar, původně česká princezna Markéta Drahomíra Přemyslovna. Byla dcerou Přemysla Otakara I., nevlastní sestrou svaté Anežky České a vnučkou zakladatelky kláštera v Teplicích královny Judity. Právě v Teplicích se teď můžete o osudech této panovnice dozvědět víc.

Když se v Dánsku řekne „královna Dagmar“, lidé si připomenou zejména balady o této půvabné královně. Málokdo však ví, že pocházela z českých zemí. Její matkou byla první Otakarova žena Adléta Míseňská, s níž se však král rozvedl a oženil se s dcerou uherského krále Konstancií. Roku 1205 byla v Lübecku Markéta provdána za dánského krále Valdemara II. Vítězného, a to v pouhých 15 či 19 letech. Neznáme totiž přesné datum jejího narození. Sňatek byl každopádně politickou záležitostí a český král tak získal nového spojence.

V roce 1209 Dagmar v dánském historickém městě Ribe porodila syna Valdemara Mladého, který by zřejmě zdědil královský trůn, bohužel však byl ve svých třiceti letech zastřelen zbloudilou střelou při lovu. Dagmar zemřela pravděpodobně při porodu druhého dítěte 24. května 1212. Ani toto datum ale není úplně jisté. To, že zemřela 24. května, víme bezpečně, ale Dánové tvrdí, že zemřela v roce 1212, zatímco v českých historických knihách je uveden letopočet 1212/1213. Dagmar je pochovaná v kostele sv. Bendta (Benedikta) v dánském Ringstedu. V jejím hrobě byl později údajně nalezen raně středověký křížek. Originál je uložen v Královském národním muzeu v Kodani, dánské holčičky však dostávají k narozeninám jeho repliky – na památku dobré královny, která se zastávala slabých a nemocných. Křížek má také přinášet štěstí novomanželům. Mezi Dány se totiž stala velmi oblíbenou, v baladách je líčena jako krásná a laskavá královna a dodnes je tématem pro literární ztvárnění. Nejnovějším počinem v tomto směru je kreslená česko-dánská skládačka Renaty Fučíkové nazvaná „Příběh královny Dagmar“.

Výstava v teplickém regionálním muzeu je k vidění do 28. srpna. Prohlídky s průvodcem začínají denně mimo pondělí každou celou hodinu od 10,00 do 17,00 hodin s přestávkou ve 12,00 hodin.