e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Duchcov má novou expozici o Casanovovi

publikováno: 16.6.2020, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Nejslavnější obyvatel Duchcova, valdštejnský knihovník a velký dobrodruh Giacomo Casanova, se dočkal vlastní expozice v Muzeu města Duchcova. Přibližuje nevšední životní příběh tohoto Benátčana, který nalezl poslední útočiště na zámku v Duchcově. Interaktivní expozice dává nahlédnout i do života v Duchcově i celé Evropě v 18. století.

Jeho jméno znělo na královských dvorech a ve vybrané společnosti celé Evropy druhé poloviny 18. století. Životní pouť tohoto muže, učence, spisovatele, teologa i dobrodruha a milovníka žen se uzavřela v roce 1798 v Duchcově. I když si Casanova v duchcovském prostředí zvykal jen velmi těžce, dokázal zde vytvořit většinu svého literárního odkazu a navždy zůstal s historií města spjatý. Právě za Casanovou směřují do Duchcova zájemci o historii i turisté již od 19. století. Od června Muzeum města Duchcova otevřelo nové prostory expozice nazvané „Já Giacomo Casanova“, která je umístěna v budově muzea v bývalých prostorách informačního centra. 

Cílem nové expozice je přiblížit návštěvníkům popularizační formou mnohovrstevný rozměr života a činnosti Giacoma Casanovy, který bývá často zcela mylně redukován pouze na jeho milostná dobrodružství. Celkový ráz expozice je pojatý moderní formou jako vyprávění samotného Casanovy, který návštěvníky provází celým prostorem. V tematických okruzích je nastíněno kulturní prostředí Evropy 18. století, Benátek i Duchcova a jeho nejbližšího okolí, zmapovány jsou cesty Giacoma Casanovy světem a portréty panovníků a slavných osobností, se kterými se setkal. Nechybí vyobrazení jeho útěku z benátského vězení nebo podobizny jeho milenek a favoritek. Interaktivní součástí instalace je také ukázka dobových kostýmů k vyzkoušení a fotografování, zařízení alchymistické laboratoře, nebo ukázka historických erotických knižních ilustrací.

Návštěvníci si mohou přímo v expozici přečíst některá z Casanovových děl, mohou si vyzkoušet, jak se v 18. století psalo husím brkem a jak se tehdy písemnosti pečetily. Zachycen je i druhý život Giacoma Casanovy, otázka hledání jeho hrobu, odborné bádání casanovistů z celého světa nebo Casanovův obraz v literatuře, filmu a umění, ale i jeho podoba v současném životě Duchcova - v živé tradici Casanovských slavností, divadelních her místního Divadla „M“ nebo prohlídek zámku s Divadlem v Pytli.

Foto: Archív Divadla v Pytli Petra Stolaře z oživených prohlídek zámku Duchcov.