e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V chomutovském zooparku čekají po čtyřměsíční uzávěře zvířecí novinky

publikováno: 16.4.2021, kategorie: Turistika, autor: Helena Hubáčková/redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V pondělí se po čtyřměsíční pauze otevřely zoologické zahrady a mezi nimi také zoopark v Chomutově. Návštěvníci mohou navštívit všechny venkovní expozice a těšit se mohou na několik zvířecích nováčků, kteří se v zooparku objevili během lockdownu. Zatím není jasné, zda zoopark prodlouží platnost permanentních vstupenek.

Mezi nováčky v chomutovském zooparku patří třeba miniaturní osel středozemní, dvě samice pižmoňů, jeřáb bílý nebo nově narozená mláďata.

Malého oslíka Bonyho si jistě oblíbí hlavně děti. Zoopark mu navíc zřídil výběh hned vedle největšího plemene osla poitouského, takže zajímavé bude i srovnání obou oslů. „Veselejší pohled je také do centrálního výběhu pižmoňů, kam jsme k našemu osamělému samci přivezli dvě pižmoňky z Nizozemí. Rychle se všichni sžili a působí jako rodinka,“ dodává vedoucí zoologie Miroslav Brtnický. Poprvé je ve voliéře poblíž tuleňů k vidění také nový druh jeřába, konkrétně jeřáb bílý, posvátný pták sibiřských Jakutů.

Aktuálně v zooparku řeší také otázku prodlužování platnosti permanentních vstupenek. „Je to dost složité rozhodování,“ přiznává ředitelka. „Chápeme, že jsme byli po celkem dlouhou dobu zavření, na druhou stranu to nebyla naše volba. Bylo to rozhodnutí vlády.“ Výnosy ze vstupného jsou podstatným příjmem zooparku a takhle by o něj přišel dvakrát. Jednou kvůli nucenému uzavření, podruhé prodloužením sezónních vstupenek.

Otevření zoologických zahrad je součástí první etapy vládního rozvolňování protiepidemických opatření. Zahrady mohou do areálů vpustit je pětinu z celkové kapacity návštěvníků, to ale pro zoopark není velká překážka. „Rozlohou jsme největší zoo v republice, takže i kdybychom počítali kapacitu podle nejpřísnějších omezení z loňského roku, vychází to na více než tři tisíce návštěvníků za den. To je na dny mimo hlavní sezónu více než dost,“ vysvětluje ředitelka Fryčová. 

Uzavřené zatím zůstávají vnitřní prostory, tedy terárium, noktuárium i Zooshop. V celém areálu je také nutné dodržovat základní opatření, tedy mít ochranu dýchacích cest a zachovávat rozestupy.