e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na čtvrtý adventní víkend 17. až 19. prosince

publikováno: 15.12.2021, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Nejen přicházející Vánoce, ale také zimní slunovrat si můžete připomenout o čtvrtém a posledním adventním víkendu. Během následujících dní zazní také mnoho adventních koncertů včetně tradiční Rybovy mše. A do Kadaně se přijede průvod poklonit Ježíškovi v Betlémě.

Trhy
Kde si užít atmosféru Adventu na trzích? Stánky jsou otevřené i s programem na 1. náměstí v Mostě. V Kadani se koná Trh před radnicí a Chomutov přestěhoval své stánky i program do městského parku. Zimní farmářské trhy se konají každou neděli od 9,00 do 16,00 hodin také v Tyršově ulici v Jirkově. Litvínovský vánoční program se přesunul do zámku Valdštejnů, ale na náměstí Míru nadále zůstávají otevřené některé stánky s vánočním zbožím a občerstvením. Podrobnosti se dozvíte ve vánočním Speciálu.

Advent v Žatci
Na náměstí Svobody v Žatci bude v neděli 19. prosince od 16,00 hodin probíhat adventní program. Začne na kluzišti krasobruslařskou revue. Od čtyř do šesti bude možné zapojit se do vánočního tvoření v chaloupce a v 17,00 hodin uslyšíte Pražskou mobilní zvonkohru.

Adventní koncerty
V žateckém divadle zazní v sobotu 18. prosince tradiční Česká mše vánoční J. J. Ryby, začátek v 19,00 hodin. V klubu Devítka se pak v neděli od 17,00 hodin koná koncert barokní hudby a vánočních koled Cesta za betlémskou hvězdou.
Rybova mše měla zaznít také ve Vrchlického divadle v Lounech, a to v neděli, pořadatel však koncert zrušil, vstupenky se vrací v pokladně divadla.
Na čtvrtou adventní neděli dorazí do Kadaně Pavel Šporcl. Jeho koncert s kadaňskými sbory se koná v neděli od 19,00 hodin v KZ Orfeum. V kostele Povýšení svatého Kříže koncertuje v sobotu od 18,00 hodin pěvecký sbor Anonym. Už ve čtvrtek 16. prosince zazní v chrámu Františkánského kláštera Rybova Česká mše vánoční v podání sboru Hlahol a Komorního orchestru města Chomutova, začátek v 18,00 hodin.
V kostele Nejsvětější Trojice v Klášterci nad Ohří začíná v neděli v 17,00 hodin koncert pro loutnu a akordeon v podání Jindřicha Macka a Jitky Baštové. Další adventní koncert se koná v sobotu 18. prosince od 18,00 hodin na zámku.
V kostele svatého Václava ve Strupčicích na Mostecku se koná adventní koncert v neděli od 16,00 hodin.
Prohlídku galerie za doprovodu skupiny Barbaruna nabízí v neděli 18. prosince od 18,00 hodin Galerie Benedikta Rejta v Lounech.
Loutna česká a herec František Krezmann hostují v neděli 19. prosince v Chomutově. Od 15,00 hodin začíná koncert v chomutovské knihovně, od 18,00 hodin v kostele svatého Ignáce.
V bílinském kostele svatého Petra a Pavla zazpívá v neděli od 16,00 hodin gospelová zpěvačka Leona Gyöngyösi.
Na duchcovském zámku zazní v neděli 19. prosince od 15,30 hodin světové árie a koledy, které zpívá sopranistka Miriam Čížková s doprovodem klavíru.

Divadelní Vánoce
Postavy z pohádek Docela velkého divadla v Litvínově přichystaly pro děti předvánoční generálku na Štědrý večer, s lidovými zvyky, pečením ryby, výrobou vánočního řetězu a dárků pro maminky. Z důvodu omezeného počtu míst se objednávejte předem. Vstupné 130 Kč, začátek v sobotu 18. prosince v 16,00 hodin.

Živý betlém
Tradiční Živý betlém Věry a Jaroslava Stejných vám opět přinese oživlé ztvárnění vánočního betlémského příběhu na Mírovém náměstí v Kadani. Vystoupení doprovází Zámecký sextet. Od 14,00 do 18,00 hodin proběhne několik vystoupení celé družiny i s koňmi a živým Jezulátkem.

Sluncovrat
Připomenout si o víkendu můžete také pohanské svátky slunovratu, a to v Archeoskanzenu Březno u Loun. V sobotu 18. prosince od 10,00 do 16,00 hodin vás čeká dopoledne komentovaná prohlídka skanzenu, slunovratové zvyky a tradice, společné bubnování, šamanská věštírna, odpoledne ukázky pravěkého vaření, výroba plovoucích svíček a rituál zimního slunovratu. Chybět nebude oheň. Vstupné dobrovolné.

Prohlídky na zámku
Adventní prohlídky chystá na každou neděli zámek Červený Hrádek u Jirkova. Prohlídky začínají od 13,00 hodin, poslední vychází v 17,30 hodin. Těšit se můžete na hrané prohlídky zámku, ochutnávku tradičního cukroví a vánoční atmosféru.

Příběh hraček
Františkánský klášter v Kadani otevřel na adventní čas výstavu nazvanou Pod vánočním stromkem, která seznamuje s historií výroby hraček. Otevřeno je od čtvrtka do neděle je od 10,00 do 17,00 hodin.

Další akce můžete vyhledávat prostřednictvím Kalendáře akcí.

Vzhledem k současné turbulentní době si prosím předem u pořadatelů ověřte, zda se akce skutečně koná a jaká budou platit opatření. Není v našich silách sledovat rychlé změny. Děkujeme za pochopení.