e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Studená fronta nezaskočí ani teplárnu, ani zákazníky

publikováno: 15.9.2022, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Předpověď počasí na nadcházející víkend slibuje citelné ochlazení až pod 10° C. Studená fronta však teplárenskou společnost nezaskočí. „Podle dlouhodobých průměrů začínají teplárny topit kolem 17. září. Začátek topné sezóny v druhé polovině září tedy z tohoto pohledu není nijak výjimečný. Na novou topnou sezónu jsme se navíc poctivě připravovali celé léto. Na žádost odběratelů o zahájení vytápění jsme připraveni,“ řekla Miloslava Kučerová, tiskoví mluvčí komořanské teplárny.

Pokud se opět oteplí, teplárna vytápění přeruší do dalšího trvalejšího ochlazení.

Řada domácností sleduje přicházející zimu s obavami, zda bude tepla dostatek, jestli na něj budou mít a nebudou muset kvůli úsporám mrznout. „Mohu obyvatele Mostu a Litvínova ubezpečit, že nic takového jim nehrozí a že letos již opravdu žádné úpravy ceny nechystáme. Oproti jiným teplárnám, které fungují na principu předběžné a konečné ceny, my máme cenu pevně stanovenou, takže cena tepla je stejná, jako na začátku tohoto roku.“ uklidňuje Petr Horák, ředitel společnosti Severočeská teplárenská. 

Ke změně ceny dojde až v roce 2023. Teplárenská společnost předpokládá nárůst ceny pro příští rok opět pouze o inflaci. „Cenu pro příští rok jsme nuceni navýšit z důvodu zdražení vstupních nákladů spojených s provozem a rostoucí mírou inflace. Konečnou cenu pro rok 2023 také zásadně ovlivní i vládou nastavované podmínky transformační podpory. Nicméně vnímáme tlak na domácnosti, hledáme úspory, kalkulujeme i s pomocí státu. Zatím nám vychází, že nárůst ceny nepřekročí předpokládanou míru inflace. Konečná čísla sdělíme odběratelům během podzimu,“ sdělil Horák.