e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Muzeum v Žatci připomene bitvu husitů a křižáků

publikováno: 15.9.2021, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Letošní téma Dnů evropského dědictví v Žatci je věnováno připomínce 600. výročí bitvy u Žatce a porážky druhé křížové výpravy proti husitům. Program v sobotu 18. září bude skutečně bohatý a umožní návštěvníků nahlédnout do husitského ležení, ochutnat středověkou kuchyni nebo si vyrazit minci.

„Na muzejní zahradě se v průběhu dne představí hudební, taneční, šermířské a kejklířské skupiny. Dobývání vozové hradby, rozložení husitského tábora a válečnictví bude doplněno i o dílničky pro děti. Vyzkoušíte si ražbu mincí, práci s kůží, předení na kolovrátku, ochutnáte středověkou kuchyni. Od 14,00 hodin bude slavnostně zahájena výstava Husité v severozápadních Čechách a druhá křížová výprava u Žatce 1421 v prostorách přednáškového sálu hlavní budovy muzea, kterou muzeum připravilo ve spolupráci s Ústavem archeologické památkové péče severozápadních Čech v Mostě. Průběžně bude promítán k této příležitosti nově natočený film Porážka druhé křížové výpravy proti husitům u Žatce v roce 1421," nastínila program PhDr. Radmila Holodňáková, ředitelka muzea. 

K dispozici budou stánky s občerstvením, medovinou, farmářskými sýry i dřevěnými hračkami. V dětském koutku budou zvířata, dětské hry jako chůdy nebo stavění kostek. Program v zahradě muzea v Husově ulici bude začínat v 10,00 hodin a potrvá do šesti večer.

V rámci dne bude zpřístupněna i výstava o módě 20. a 30. let 20. století s názvem Žiju v první republice v Křížově vile a výstava araukaritů a paleontologických obrazů Dávné věky na Žatecku a v širším okolí ve Staré papírně.