e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Čas masopustů vrcholí. Kam tento víkend?

publikováno: 15.2.2023, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Příští týden před Popeleční středou končí čas masopustů, a právě tento víkend masopustní veselí a programy vrcholí. Zábavu si můžete užít třeba v Kadani nebo Ústí nad Labem, do průvodu se zapojit v Hoře Svaté Kateřiny, Proboštově či v Lokti, zabijačkové pochoutky ochutnat v Chomutově nebo Teplicích.

 

C.K.Masopust vypukne v sobotu 18. února dopoledne na Mírovém náměstí v Kadani. Ochutnávat můžete masopustní dobroty a bavit se při programu. Již od 10,00 hodin budou hrát na náměstí kapely. V jednu pak dorazí průvod se Švejkem, dojde na předání města masopustním maskám a soud s Moranou. Z náměstí se pak průvod vypraví k řece, kde Moranu utopí. Hrát budou kapely Švejk Šraml, Brass Band, Motovidlo.

Ve stejný den si můžete masopust užít také v Hoře svaté Kateřiny v Krušných horách. Můžete se zapojit do průvodu, jehož trasa povede z náměstí Pionýrů přes město. Maškary budou zvonit u domů, a tak by si obyvatelé měli připravit občerstvení, na odměnu je čeká tanec s medvědem a dárek. Sraz maškar je v 9,00 hodin. Od 13,00 budou zabijačkové hody v sálu Horského domova.

V Chomutově sice budou chybět masky, ale nebudou chybět zabijačkové hody. Ty budou součástí farmářských trhů na náměstí 1. máje v sobotu 18. února od 8,00 do 13,00 hodin. V pátek 17. února si zabijačkové pochoutky můžete koupit také v Teplicích na náměstí Svobody. Trhy se tam konají od 9,00 do 15,00 hodin.

V půvabných kulisách Lokte nad Ohří se bude konat masopust 18. února od 14,00 hodin. Začíná u radnice, kde dojde k předání města a volbě krále masopustu. Průvod městem s živou hudbou bude zakončen v Kulturním domě Dvorana, kde budou vyhlášené nejlepší dětské, dospěle masky a těšit se můžete také na zabijačkové speciality a masopustní zábavu.

Průvod s masopustní zabíjačkou chystá obec Lišnice na Mostecku na neděli 19. února. Ve 13,30 hodin vyrazí průvod masek po obci, následovat budou zabijačkové hody.

V Proboštově u Teplic budou slavit masopust v sobotu 18. února odpoledne. V jednu hodinu je sraz účastníků průvodu u radnice, kde dojde na předání obce maškarám. Průvod s hudbou pak vyrazí obcí a vše završí zabijačkové hody v Baru U Draka a masopustní zábava s kapelou Desperádi.

Ústecký masopust bude probíhat v sobotu od 9,00 do 15,00 hodin na Lidickém náměstí, kde budou připraveny zabijačkové speciality, soutěže, dílny a živá zvířátka. Na Labské stezce u Benešově mostu je v 11,00 hodin sraz těch, kteří se chtějí přidat do průvodu, který vyrazí na náměstí.

Přímo na poslední den masopustu plánují oslavy v Lounech. Začíná v 9,30 hodin na Mírovém náměstí.

Masopust je období oslav, zabijaček a hodování mezi svátkem Tří králů a zčátkem velikonoční půstu. Masopustní úterý, kterým tyto svátky končí, letos připadá na 21. února. Popeleční středou pak začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi a žádné masopustní oslavy by se už neměly konat.