e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na čtvrtý adventní víkend 16. až 18. prosince

publikováno: 14.12.2022, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední adventní víkend můžete prožít na vánočních trzích, netradičních prohlídkách památek nebo se podívat na živý betlém. Kdo má raději pohanské zvyky, může vyrazit na oslavy slunovratu.

Adventní neděle v Lužeradech
Ve stodole v Lužeradech u Loun bude na děti čekat v neděli 18. porisnce Ježíšek. Připraveny jsou ukázky váočních zvyků, zdobení perníčků či pouštění loděk a také stánky se zbožím a občerstvením. Začátek v 16,00 hodin.

Výlet do dřevěné továrny
Společnost NBW v Nové Vsi v Horách, která vyrábí tradiční dřevěné hračky a dekorace, pořádá 18. prosince Den otevřených dveří. Můžete přijít od 10,00 do 16,00 hodin do dětských dílniček, prohlédnout si expozici hraček nebo si nakoupit dárky.

Oživený zámek
Oživené prohlídky zámeckých vánočně vyzdobených interiérů připravuje na poslední adventní víkend zámek Ploskovice. Přijít můžete mezi 15. a 19. hodinou. Zarezervujte si vstupenky na tel.: 416749092 nebo na e-mailu: ploskovice@npu.cz.

Vánoční štafeta
TJ Sokol Hora Svaté Kateřiny připravuje na neděli 18. prosince vánoční běžeckou štafetu kolem náměstí a panákem vaječňáku v ruce. Poté následuje společné zpívání. Sraz ve 14,00 hodin.

Vánoční zpívání
V kostele svatého Jakuba v Bedřichově Světci na Mostecku si můžete zazpívat nejkrásnější čeká vánoční koledy s ženským pěveckým sborem Clavis Cordium. Dojde také na ochutnávky cukroví a vánoční punč. S sebou zvonečky. Akce se koná v pátek 16. prosince od 17,00 hodin.

Staročeské Vánoce
O poslední adventní neděli pořádá obec Březno na Chomutovsku putování po vánočních zvycích. Start bude od 14,00 do 16,00 hodin před infocentrem, kde děti obdrží hrací kartičku. Čeká je sedm stanovišť, na kterých si vyzkouší vánoční zvyklosti. Vychází se po patnácti minutách.

Živý Betlém
Betlémský příběh ožije v sobotu 17. prosince na Mírovém náměstí v Kadani. Jako každoročně se představí skupina manželů Stejných s Jezulátkem, hudební skupinou Zámecký sextet a králi na koních. Vystoupení se konají od 14,00 do 18,00 hodin.

Staročeský jarmark
V areálu Baziliky Panny Marie Bolestné v Krupce můžete v sobotu 17. prosince navštívit staročeský vánoční jarmark. Začíná ve 14,00 hodin, kdy uvidíte živý betlém a ukázku vánočních zvyků v podání dramatických souborů BOdlo a Bodláček. V kapli se bude promítat a uvidíte výstavu betlémů. Od 16,00 hodin koncertují pěvecké sbory a v poté se rozsvítí vánoční strom. Připraveny jsou stánky s vánočními výrobky.

Vánoce v muzeu
Oblastní muzeum v Lounech chystá na sobotu 17. prosince trhy, kde nakoupíte keramiku, šperky, vonné vosky a další dárky, probíhat budou na dolním i horním dvorku muzea a v ulici Pivovarská. Zahájí je v 10,00 hodin Žatečtí trubači. V průběhu dne se o vánoční atmosféru postará středověká hudba Elthin, Divadlo Víti Marčíka, kejklíř, andělé na chůdách, kapela Blues Gin a také ukázky vánočních zvyků a středověkých řemesel. Na závěr v 16,45 hodin je připravuje ohňová show.

Zimní slunovrat
Koncert irské hudby s kapelou Barbaruna se koná na oslavu zimního Slunovratu na zámku Pátek u Loun. Proběhne 16. prosince od 18,00 hodin v barokním refektáři s kapacitou 30 osob, takže je rezervace nutná na e-mailu rasken1467@seznam.cz. Vstupné 200 Kč.

Adventní setkání
V sobotu 17. prosince se uskuteční Adventní setkání na náměstí Republiky v Lomu, program začne v 16,00 hodin. Pro účastníky bude připraveno občerstvení včetně polní kuchyně. Výtěžek bude věnován na psí útulek v Litvínově.

Vánoční trhy
V sobotu a neděli 17. a 18. prosince můžete navštívit vánoční trhy na Zámeckém náměstí v Teplicích. Kromě prodeje vánočního zboží se můžete každý den zaposlouchat do pestré nabídky koncertů nebo si poslechnout troubení ze zámeckého balkónu. Podrobnosti v článku O víkendu se konají vánoční trhy u teplického zámku.

Jarmark v papírně
Do soboty 17. prosince trvá vánoční jarmark ve Staré papírně, pobočce muzea v Žatci. Nakupovat můžete každý den od čtvrtka do soboty od 10,00 do 17,00 hodin. Podrobnosti o tom, co nakoupíte, najdete v tomto článku

Divadelní Vánoce
Postavy u pohádek Docela velkého divadla v Litvínově budou slavit v sobotu 17. prosince Vánoce a děti mohou přijít na vánoční generálku. Program s lidovými zvyky, výrobou dárků a pečením ryby začíná v 16,00 hodin, rezervace nutná.

Adventní prohlídky
Zámek Červený Hrádek u Jirkova se i tuto neděli otevře pro poslední adventní prohlídky. Probíhat budou od 13,00 do 17,30 hodin.

Sluncovrat
Další oslava zimního slunovratu se koná v Archeoskanzenu Březno u Loun, kde zakončí letošní sezónu. V neděli 18. prosince se můžete po celý den seznámit se slunovratovými tradicemi našich předků. Připraveno je společné bubnování, přednášky, workshopy i pravěké vaření. 

Množství adventních koncertů najdete dále v Kalendáři akcí a adventní programy najdete i ve Speciálu Advent a Vánoce 2022