e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výstava v Dubí ukazuje vánoční ozdoby zapsané v UNESCO

publikováno: 14.11.2022, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Perličkové vánoční ozdoby z Poniklé představuje vánoční výstava v Domě porcelánu s modrou krví v Dubí. Rodinná firma je nyní jediným výrobce tohoto typu ozdob na světě a jejich perlařské řemeslo je zapsáno na prestižním seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. V sobotu 10. prosince se můžete seznámit s výrobou a sami si to zkusit.

Rodinné firmě Rautis, a.s. z Poniklé se podařilo zachránit staré vzory, formy na perle, zachovat ruční výrobní postupy a hlavně udržet výrobu tam, kde kdysi začala - v Poniklé v Krkonoších. Rozmanitost vzorů je veliká. V počátcích vznikaly zejména napodobeniny běžných předmětů, dopravních prostředků nebo zvířátek. Vzápětí se přidaly typicky vánoční motivy - hvězdičky, andělíčci nebo špice na stromeček. Výroba perličkových ozdob v Poniklé přestála veškeré historické zvraty a probíhá zde nepřetržitě až do současnosti. Díky tomu se v archivu firmy Rautis nashromáždilo více než 20 000 návrhů perličkových ozdob. Z těchto tradičních tvarů necelých 500 nabízí nyní svým zákazníkům.

Úskalí výroby takové perličkové ozdoby budou moct návštěvníci prozkoumat přímo během konání výstavy v Dubí. V sobotu 10. prosince bude v Domě porcelánu s modrou krví probíhat interaktivní workshop pro rodiny s dětmi. Návštěvníky seznámí s tradičními postupy montáže perličkových vánočních ozdob. Montáž si navíc pod vedením lektora – odborníka z Poniklé, také mohou všichni vyzkoušet a ozdobičku si odnést domů (cena 100 Kč za komponenty za jednu ozdobu). Po celý den v každou celou hodinu od 10,00 do 16,00 hodin uvidíte jedinečnou ukázku foukání perlí na perlařském stole. 

Výstava v Dubí potrvá až do konce ledna 2023. Otevřeno je ve všední dny od 8,00 do 17,00 hodin, v sobotu do 14,00 hodin.