e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chomutovský zoopark v prosinci otevře medúzárium

publikováno: 14.11.2022, kategorie: Zajímavosti, autor: Pavlína Skopová

Sdílet: facebook twitter google+

Zoopark v Chomutově chystá pro návštěvníky na zimu novou atrakci. Bývalý pavilon nočních živočichů se proměňuje v atraktivní expozici mořských medúz. Otevřít se má už za pár týdnů. V těchto dnech se v areálu instalují speciální obří akvária.

Hlavní součást expozice už je na místě, před víkendem pracovníci zooparku nainstalovali do uvolněných výklenků speciální akvária. „Dáváme si záležet i na atmosféře celé expozice, medúzárium bude potemnělé a akvária barevně podsvícená,“ vykresluje budoucí podobu pavilonu ředitelka zooparku Věra Fryčová. Jak prozradila, inspirovala se ve Francii a v Loro parku na Tenerife, který patří k nejlepším zoologickým zahradám na světě.

Akvárií je celkem osm, to největší je tři metry dlouhé. To byl také jeden z důvodů, proč se musela vyrábět až v Japonsku. „Jsou vyrobená z akrylu a na tak velké akvárium by se v Čechách nenašla dostatečně velká pec,“ vysvětluje Adam Krampera ze společnosti, která zooparku akvária dodala.

Návštěvníky jistě na první pohled zaujme také fakt, že jsou všechna akvária kulatá. „Medúzy neumí dobře plavat, i v mořích a oceánech se nechávají unášet proudem. Podobně to bude v našich akváriích, kde bude voda cirkulovat. Kdyby byla hranatá, medúzy by se zasekly v rohu,“ vysvětluje zvláštnost těchto mořských živočichů ředitelka zooparku.

A jaké druhy žahavců budou moci návštěvníci v novém pavilonu obdivovat? Půjde o medúzy, které žijí především ve Středozemním, Baltském či Severním moři. Chovatelé mají v plánu pořídit například kouzelné měsíční medúzy, aktivní medúzy pojmenované cannonball nebo majestátní blue blubber, které svým tvarem připomínají hřívu lva.

Zoopark by rád novou expozici otevřel na začátku prosince. Kromě stavebních či technických úprav zabere nějaký čas ještě příprava správného prostředí, které medúzy k životu potřebují. „Není to tak, že by se akvária jen naplnila vodou a hned se do nich vypustily medúzy. Vodní svět je citlivý, budeme spolupracovat i s odborníky přímo na jejich chov,“ doplňuje hlavní zoolog zooparku Miroslav Brtnický.

Chomutovská zoo za poslední roky vybudovala už několik nových expozic a pořídila také řadu dosud nechovaných druhů zvířat. Pohled do podmořského světa však bude pro návštěvníky zooparku úplně nový a atraktivní zážitek. „Zdaleka nebudeme konkurovat obřím medúzáriím, jako je třeba v Praze. Přesto věřím, že se našim návštěvníkům bude líbit,“ těší se na otevření pavilonu ředitelka Věra Fryčová.

Ilustrační foto: PublicDomainPictures z Pixabay.