e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatec má svou architektonickou mapu

publikováno: 13.8.2021, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

80 staveb, 30 uměleckých děl, 10 náhrobků na městském hřbitově a několik architektonických perliček. To je bilance mapy, kterou vytvořily historička umění Monika Merdová a architektka Eva Sladká ze spolku A dál? působícího již čtvrtým rokem ve městě Žatec. Křest bude mít na začátku září.

Vznikl tak jedinečný průvodce po žatecké architektuře v podobě tištěné skládací mapy, která přehledně představuje známé i pozapomenuté stavební památky. “Tvorba architektonické mapy korunuje naše několikaleté bádání o žateckém stavebním dědictví. Informace jsme hledaly v archivech, muzeích, knihovnách i v terénu. Ne že bychom si myslely, že už víme vše, naopak mapu bereme jako závazek pro ještě hlubší studium,” vysvětluje Monika Merdová. 

“Bojovaly jsme s tím, kolik staveb a jakým způsobem v mapě zobrazit. Náš výběr za sebou musel nechat oběti. Na jednu mapu je architektonických zajímavostí v Žatci až příliš,” směje se Eva Sladká. “Slibujeme, že se s mapou pobaví a poučí se z ní místní i turisté a zároveň věříme, že se stane nezbytným doplňkem na procházkách naším městem,” dodává ke vzniku mapy zástupkyně spolku.

Realizaci architektonické mapy města Žatce si odhlasovala veřejnost v historicky prvním participativním rozpočtu. Spolek A dál? ji připravil ve spolupráci s Odborem kanceláře úřadu a jeho vedoucí Simonou Schellovou. Společně mapu pokřtí během zahájení programu Žateckých dvorků 4. září ve 13,00 hodin v podloubí žateckého infocentra na náměstí Svobody.